Istarski mladi krumpir ima više željeza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mladi istarski krumpir uzgojen na crvenici južne i zapadne Istre sadrži više željeza nego li gomolji uzgojeni na drugim podrucjima. To je tek jedna od bitnih karakteristika koja proizlazi iz agronomskih istraživanja dr. Deana Bana znanstvenog savjetnika poreckog Instituta za poljoprivredu.

Rijec je o preliminarnim rezultatima istraživanja ciji podaci još nisu do kraja analizirani, a dovršetak se ocekuje na jesen. Projekt treba dati, izmedu ostalog, i odgovore na pitanja koji je asortiment najprihvatljiviji za uzgoj mladog istarskog krumpira. Po kvaliteti najbolja se pokazala sorta berber, ali prinosi nisu optimalni za vece proizvodace. Stoga ce ovu sortu primijeniti oni koji uzgajaju krumpir za svoje potrebe.

Svrha dvogodišnjeg istraživanja koje se provodi u suradnji s poljoprivrednom zadrugom Agro Istra iz Pule zapravo je zaštita robne marke ovog domaceg kvalitetnog povrca te potom i zaštita geografskog porijekla jer se proizvod s logom "Iskrum" može uzgajati samo u južnoj i zapadnoj Istri gdje je zemlja crvenica. Pod istarski krumpir prodaje se roba uzgojena u raznim krajevima svijeta, a logo ima za cilj zaštititi domace proizvode. Mladi krumpir u Istri bere se od kraja svibnja do 1. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter