Istarski "miš-maš" sačuvan u pisanoj riječi

Predstavljanje knjige Vladimira Gagliardija (M. ROSANDA)
Predstavljanje knjige Vladimira Gagliardija (M. ROSANDA)

U medulinskom Multimedijalnom centru 3mc održana je promocija nove knjige autora Vladimira Gagliardija pod naslovom "Ozad Arene/ Drio la Rena".

Pred brojnim okupljenima, promociju je vodila Dorina Tikvicki, pročitavši jednu od ukupno 16 priča sabranih u novoj Gagliardijevoj knjizi. Kako je "Ozad Arene/ Drio la Rena" zamišljena i napisana dvojezično, odnosno sastoji se od hrvatskog izdanja na čakavskom te talijanskog napisanog na istrovenetskom, voditeljica je pročitala priču iz čakavske verzije, a autor potom iz talijanske – istrovenetske, dok je profesor Valter Milovan, ujedno i urednik knjige, uveo mnogobrojnu publiku u Gagliardijeve priče dotičući se upravo te domaće govorne dimenzije, koju autor njeguje i promovira  kroz sva svoja pisana djela.

- Posebnost nove knjige je u autorovom nastojanju da prezentira i sačuva sve one strane riječi koje su se u domaćem govoru udomaćile kroz vrijeme i doprinijele da istarska besida postane svojevrstan "miš-maš", istaknuo je Milovan. Turcizmi, germanizmi, ali i riječi iz finskog, španjolskog, francuskog jezika, uz naravno talijanske riječi, čine kompleksnost našeg govornog izričaja, istarskog idioma kakvog Gagliardi kroz knjigu "Ozad Arene/ Drio la Rena" želi sačuvati za mlade i buduće naraštaje jer to mladi rijetko imaju prilike doživjeti uz "lajkanje" i klikanje na društvenim mrežama u internetskoj digitalnoj stvarnosti.

Promociji su prisustvovali mnogi predstavnici Općine Medulin te mještani s medulinskog područja, ali i brojni Puležani, autorovi prijatelji i poznanici iz djetinjstva i mladosti koju je proživio na Kaštanjeru i "ozad Arene".

Među gostima bio je i akademik Goran Filipi te prof.dr.sc. Klara Buršić Matijašić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Danijel i Emili Radolović iz DKUS-a Mendula izveli su pak kratki kulturno-umjetnički program. Danijel se okupljenima predstavio svirkom na mihu i roženicama, uz kanat njegove sestre Emili koja je otpjevala "Znaš ti mila".

Knjiga je tiskana u vlastitom izdanju od 800 primjeraka, od čega je 600 na hrvatskom te 200 na talijanskom jeziku, uz financijsku potporu Općine Medulin. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter