Istarski Men's Health


Oni su jaki, mišićavi i nisu opasni. Bodybuilderi nisu ono što su nekada bili, ogromni tipovi još većih mišića, poput Schwarzeneggera. Vremena se mijenjaju, a tako i kanoni ljepote, kako u svijetu, tako i u bildanju. Izgleda da je Schwarzie prošlost, sada je u igri (ili teretani ) Ken ili dečko s plaže, Baywatch stil. Pločice na stomaku, svaka na svojem mjestu. Kod njih je bitan svaki gram, ne samo na tijelu, već i na tanjuru.

Pokazuju i potvrđuju to i "novoisklesani" pulski bodybuilderi 24-godišnji Terry Frlan i 23-godišnji Filipo Orbanić, novopečeni prvaci hrvatske u bodybuildingu na natjecanju King & Queen koji se nedavno održao u Poreču. Obojica su se s natjecanja vratili s medaljama i to u novoj bodybuilding kategoriji men's phisique. Dvije medalje, dva treća mjesta. Filipo je osvojio treće mjesto na državnom prvenstvu u juniorima u visokoj kategoriji do 23 godine, a Terry je u kategoriji seniora osvojio treće mjesto u niskoj kategoriji.

A body building klub Mornar Valsaline ne samo što je prvi put išao na natjecanje, već ima i pobjednike. Dečko s plaže Oni studiraju, rade i, naravno, treniraju. Terry studira na kulturi i turizmu u Puli, a Filipo je na poljoprivrednom fakultetu u Poreču, smjer vinarstvo. Prvi radi u call centru, a drugi je radio u skladištu te se šali i kaže

- Fizikalim tu i na poslu?. I to doslovno, jer oni su u men's physiqueu. Radi se o novoj, modernoj, pitomijoj grani bodybuildinga koja je svakim danom sve popularnija i od klasičnog se razlikuje u tome jer teži estetski prihvatljivom tijelu dobrih simetrija u kojima nije bitna masa već harmonična proporcija. Na natjecanju ne nose visoke tanga gaćice, već hlačice do koljena, baš poput "dječaka s plaže".

Bitan je isklesan torzo, a ne mišićave noge. Manje je izražena mišićna masa i gleda se sportski izgled. Iako je mišićavo tijelo dostižno svakome, ovakva forma traži truda i odricanja te rigorozan, detaljan i studiozni nutricionistički pristup, u kojem za razliku, od klasičnog body buildinga, nema stereoida, već se mišići oblikuju prirodnom kombinacijom prehrane i vježbanja.

- Treniram od drugog razreda srednje, ozbiljnije dvije godine, a takmičarski tri mjeseca, priča Filipo te ističe žestok režim koji prati takmičarske pripreme pred natjecanje "Ako nisi spreman i to ne voliš, onda ne možeš", slažu se dečki koji kao da su izašli s naslovnice Men's Healtha u teretanu na Mornaru, koja je njihov matični klub i jedan od tri u Istri.

Nakon svakodnevnog jutarnjeg treninga detaljno su nam prikazali posljednja tri naporna spartanska mjeseca pred natjecanje. Na to ih je nagovorila voditeljica bodybuilding kluba Katarina Fištrović, koja im je bila motivator i podrška, moralna i financijska.

"Teško je to izdržati", gotovo u glas kažu, a Terry će : "Lako je na treningu, sve ostalo je puno teže. Zapravo si najjajči kad je najteže?, a trenerica Katarina Fištroović nadodaje "Baš tako. Pred natjecanje kada su bili najumorniji vježbali su poseing (namještanje uz pozu), a bili su na rubu iscrpljenosti". Posljednja tri mjeseca Terryja i Filipa prolazila su, ne na kapaljku, već na grame. (Lara BAGAR)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter