Istarski maturanti odabrali Prag, Poljsku, Španjolsku...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Masovni odlasci učenika završnih razreda srednjih škola na maturalna putovanja i ove će se godine realizirati krajem kolovoza, a u turističkim agencijama kažu da će hrvatski maturanti u najvećem broju kao i svake godine najviše putovati u Španjolsku, Grčku i Prag. Te tri destinacije godinama su u samom vrhu interesa maturanata, no za razliku od svojih vršnjaka, riječki i istarski maturanti ove su godine, prema iskustvima agencije specijalizirane za organizaciju putovanja mladih Collegium, u najvećem broju odabrali Češku za svoje maturalno putovanje.

Španjolska i Grčka, kažu u Collegiumu, među primorsko-goranskim i istarskim srednjoškolcima manji su hit, no prema saznanjima Udruženja hrvatskih putničkih agencija, gledano na razini Hrvatske na sve će se te tri destinacije uskoro masovno putovati, a razlog je, pojašnjava predsjednik Boris Žgomba, cijena aranžmana koja je za džepove roditelja maturanata prihvatljivija nego cijena turističkog aranžmana u Hrvatskoj, ali i zabava koja se na tim destinacijama nudi.

Davanje subvencija

- Godinama upozoravamo na isti problem. Radi se o tome da se maturalna putovanja realiziraju u periodu kada je u Hrvatskoj turistička sezona u punom jeku i naravno da su onda roditeljima hrvatske destinacije cjenovno neprihvatljive. Ono na što apeliramo je da se školama omogući realizacija putovanja i u drugim terminima, za vrijeme školske godine. U tom bi slučaju hrvatske destinacije mogle biti konkurentne Pragu, jer i Prag je skup, ali ne u ovom dijelu godine kada tamo nije sezona. Nije da nemamo maturanata koji biraju hrvatske destinacije, ali to je u jako malom broju. Taj "odljev" maturanata vrlo se lako može zaustaviti davanjem subvencija, dobrom i kvalitetnom ponudom te promjenom datuma putovanja, kaže Žgomba.

Njemačka i Italija, dodaje, već su se odavno osvijestile da se davanjem povlastica i subvencija za odabir tuzemnih destinacija općenito po pitanju turizma, ostvaruje doprinos gospodarstvu, dok se u Hrvatskoj po tom pitanju ništa ne poduzima. Sve dok bude tako hrvatski će maturanti milijune kuna ostavljati u inozemstvu, jer za najskromnije maturalno putovanje, kažu u turističkim agencijama, potrebno je izdvojiti najmanje 2.500 kuna po učeniku. Toliko stoji najjeftinije putovanje u Prag, no i to putovanje može biti puno skuplje odluče li se učenici na dodatne sadržaje. Na putu do Praga maturanti nerijetko posjete i Bratislavu te Budimpeštu, a iako su opcije putovanja mnogobrojne kada je u pitanju Španjolska, najčešće se biraju dva aranžmana, odsjedanje u Lloret de Maru ili Barceloni.

Kriza u Grčkoj

Uz najskuplju Grčku, gdje početna cijena iznosi četiri tisuće kuna, srednjoškolci na svoj popis favoriziranih odredišta stavljaju još Nizozemsku, Portugal te Francusku. Iako je, kaže Žgomba, unatrag mjesec dana bilo dosta nedoumica oko odlazaka maturanata u Grčku zbog krize, s obzirom da se sada stanje normaliziralo, maturalci u toj zemlji nisu pod znakom pitanja.

- Odredišta za maturalna putovanja biraju se u veljači, ožujku ili najkasnije u travnju, a tada se nije znalo za krizu koja će zahvatiti Grčku. Kada je došlo do problema bilo je pitanje hoće li se ta putovanja realizirati, međutim sada se sve smirilo i nikakve opasnosti nema za maturante, zaključuje Žgomba.

No neki bi maturanti vrlo rado na ekskurzije odlazili upravo u Hrvatsku jer osim što bi potrošili manje novca, mnogi od njih još nikada nisu posjetili destinacije poput Splita, Dubrovnika, Pule, Hvara… To nam potvrđuju i u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske čiji dopredsjednik Leo Fel veli da je problem ponajviše u agencijama koje maturantima niti ne nude destinacije po Hrvatskoj, dodajući kako je to vjerojatno zato jer agencije na stranim putovanjima ipak više zarađuju.

Hrvatska nije zanimljiva

- Prema anketi koju smo proveli među srednjoškolcima i ove je godine već tradicionalno najpopularnija Češka, Španjolska ili neka duža putovanja do 12 dana po Azurnoj obali. Cijene se prema našim saznanjima kreću između 2.500 kuna, koliko je koštao sedmodnevni maturalac u Italiji, pa recimo Portugal koji je koštao oko 6 tisuća kuna. Sedam dana u Španjolskoj u prosjeku košta oko 3.500 kuna, kaže Fel i dodaje da bi na razini nadležnih institucija definitivno trebalo poticati da Hrvatska postane "maturalac destinacija". Bilo je kaže, slučajeva da su maturanti na završno putovanje odlazili u Šibenik i Vodice.

- Imamo predivna mjesta koja nude mnogo dobre zabave, a naravno cilj je da se tijekom maturalca nešto korisno vidi, a po tom pitanju mladi u Hrvatskoj definitivno imaju mnogo toga za naučiti i vidjeti. Zašto primjerice maturanti ne bi dolazili u Istru gdje bi mogli posjetiti brojne znamenitosti i zvjezdarnicu u Višnjanu. U prilog putovanjima po Hrvatskoj ide i to što će učenicima definitivno trebati manji džeparac, neće plaćati  roaming, a mogu jeftinije putovati vlakom, kaže Fel.

No s druge strane, u Udruzi srednjoškolaca Hrvatske svjesni su da većinu maturanta gotovo uopće ne zanima maturalac u vlastitoj zemlji jer smatraju da to nije avantura, za što bi maturalac u inozemstvu trebao biti sinonim.

Hoteli ne žele maturante?

Ove godine maturanti pazinske Gimnazije i strukovne škole Juraj Dobrila otputovat će u Prag i Krakow, a u sklopu putovanja posjetit će i Auschwitz. Potvrdio nam je to ravnatelj škole Josip Šiklić rekavši da je provedena anketa s roditeljima o tome do kojeg iznosa bi im bilo prihvatljivo putovanje. Prihvatljiva im je cijena od nešto manje od 3 tisuće kuna.

- Nama je u interesu da svi učenici odu na maturalac, jer to putovanje, osim zabave, ima svoj obrazovni i odgojni karakter, kaže ravnatelj Šiklić. Čini mi se da naši maturanti ne odlaze po Hrvatskoj jer dobar dio naših hotela ne želi ni čut' za maturante, a činjenica je da se putovanja organiziraju dok kod nas još traje turistička sezona. Bili smo ranijih godina u Španjolskoj no nisam dozvolio Lloret de Mar jer mislim da škola koja drži do sebe, tamo ne ide. Naši su učenici išli u Madrid, Barcelonu, Grčku. No to sve košta više od 3 tisuće kuna, kaže Šiklić. 

U Krakow i Prag će i maturanti pulske Strukovne škole čiji ravnatelj Ivo Bebek veli da na putovanje odlaze po cijeni manjoj od 3 tisuće kuna.

- Slažem sa se da bi maturalna putovanja trebalo organizirati i po Hrvatskoj,  kaže Bebek, dodajući da se ranijih godina putovalo i u Španjolsku. No ipak smatra da učenici sami diktiraju destinaciju jer, kako kaže, sve ono što nije van granice, oni kao da ne računaju. 

Učenici bujske srednje škole Vladimir Gortan ove će godine na jednotjedno putovanje u Grčku i to po cijeni od 4 tisuće kuna. Profesor Kristijan Budžon potvrđuje da su destinaciju izabrali sami učenici, a i lani se kaže, također išlo u Grčku. Maturanti pulske Gimnazije putuje u Prag i  Berlina, a jedna grupa gimnazijalaca odlazi u Grčku.

Teret dnevnica za nastavnike

Je li novi Pravilnik o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole koji je zaživio prošle školske godine uzeo danak u maturalnim putovanjima znat će se tek u rujnu ili listopadu - ističe Žgomba. Dodajući kako je riječ o dokumentu koji je u mnogočemu promašen, Žgomba napominje da su njegov najveći problem dnevnice nastavnika čiji je "teret" prebačen na osnivače škola, odnosno na jedinice lokalne samouprave, dok su ranije taj trošak snosili sami roditelji. (I. ŠESTAN KUČIĆ, D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter