Istarski maslinici ostali bez maslina

(J. PREKALJ)
(J. PREKALJ)

Katastrofa - tako su situaciju uzrokovanu dugom sušom u maslinicima opisali maslinari s kojima smo razgovarali na području Buja, Novigrada i Tara. Kako su rekli, plodova ima manje nego prošle godine i to do 70, a ponegdje čak i do 90 posto. Slijedom toga očekuju manji randman, odnosno drastično manje količine maslinovog ulja koje bi, međutim, trebalo biti dobre kvalitete, budući da nametnika, bolesti ni drugih problema nije bilo.

- Jako, jako je loše. Ne pamtim takvu sušu od kad se bavim ovim poslom, već 12 godina. Voda je sad u kolovozu i rujnu, kad se u plodu stvara ulje, najpotrebnija. Ako uskoro ne padne kiša, i to dobra kiša, mislim da će pasti i plodovi koji su još ostali na mladim stablima. Nekima se starije masline domaćih sorti bolje drže, ali meni su skoro prazne i bolje su prošle one od desetak godina.

Sve su sorte ugrožene. Neka stabla leccina su u malo boljoj situaciji, a druga potpuno prazna. Berba će najvjerojatnije početi ranije nego inače, krajem rujna, ako ostane plodova na stablima, a mi ćemo brati obiteljski, kako budemo mogli, jer se plaćati berače, kad je na stablima oko kilogram ili manje plodova, stvarno ne isplati, rekao nam je Ante Babić, mladi maslinar i vlasnik uljare iz Novigrada, pokazujući pojedine osušene grane i plodove kakvih ima baš u svakoj krošnji - naborane ili već osušene, crne.

Također riječju katastrofa stanje u maslinicima OPG-a Giachin, najvećeg vodnjanskog proizvođača maslina, opisao je i poljoprivrednik Armando Giachin. Navodi da je šteta već ogromna te da će se ovogodišnja suša odraziti i na urod slijedeće godine. Neke sorte bolje podnose sušu, dok je na drugima plod velik kao zrno pšenice, tvrdi.

- Zbog prošlogodišnje suše imamo manji urod, a to će se prenijeti i na slijedeću godinu. Lišće se stisnulo, maslina nije bujna i nema kako doći do ploda. I da nije sušna godina, urod bi bio loš zbog lanjske godine. Zadnjih godina nabrali bi 19 do 20 tona maslina, dok ćemo ove godine nabrati možda tonu, makar je i to za sad previše optimistično, navodi Giachin.

Urod maslina na sjeveru Istre podbacit će za više od 70 posto. Suša je ostavila prepoznatljiv trag i u masliniku kod Svetog Kirina, na terasastim površinama iznad akumulacijskog jezera Butoniga.

- Lani sam imao prvi pravi urod i bio sam zadovoljan količinama no ove godine ako bude 30 posto od toga, bit će dobro, a bojim se da će biti i manje. To je potpuna katastrofa, žali se i maslinar Vladimir Marušić.

Poljoprivrednici prijavljuju štete od suše. Kiša koja je jučer pala teško da može bitno pomoći. (Pišu K. FLEGAR, G. ČALIĆ ŠVERKO, A. ŠIMIĆ)

VIŠE O POSLJEDICAMA SUŠE U MASLINICIMA U TISKANOM IZDANJU 


Podijeli: Facebook Twiter