Istarski maslinari vratili se iz New Yorka s medaljama

Degustacija 800 ulja iz 26 zemalja u New Yorku (Photo NYIOOC)
Degustacija 800 ulja iz 26 zemalja u New Yorku (Photo NYIOOC)

Na prestižnom natjecanju maslinovih ulja u New York proteklog tjedna hrvatski su maslinari, što će reći uglavnom oni iz Istre, i ove godine osvojili niz nagrada. Među 800 uzoraka iz 26 zemalja čak ih je 22 nagrađenih iz Istre i Dalmacije, od čega ipak 18 s Poluotoka. No, među zlatnim i srebrnim medaljama treba istaknuti dva fantastična uspjeha - ulje "Vergal Frantoio" novigradske Lagune proglašeno je najboljim delikatnim monosortnim uljem sjeverne hemisfere, a "M'Olive Oil" rovinjskog OPG-a Makek najboljim delikatnim blendom sjeverne hemisfere!

Maslinici uz samu obalu mora

Laguna, jedan od vodećih hotelijera poznat po hotelskom brendu Aminess Hotels & Campsites, sorte frantoio, leccino i istarsku bjelicu uzgaja od 2005. pa su se do sada više puta kitili brojnim nagradama.

- Raspolažemo s dva maslinika u neposrednoj blizini naših hotela i kampova, uz samo more. Naš dugogodišnji i predan rad rezultira vrhunskom kvalitetom koja se cijeni i u svijetu. "Vergal Frantoio" dobio je najviše ocjene vrhunskih svjetskih poznavatelja i kušača maslinovih ulja koji su ovom prestižnom nagradom svakako dali i poseban pečat za daljnju izgradnju ovog iznimnog brenda, istaknula je Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Lagune Novigrad. Direktor prodaje i marketinga Mladen Knežević iznio je da u berbi maslina s velikim entuzijazmom sudjeluju i njihovi gosti.

Ulje "M' Olive Oil" rovinjskog OPG-a Vesne Makek mješavina je sorti buže, oblice, istarske bjelice, leccina, pichiolina, carbonazze, cimpressina, pendolina, leccio del corno i frantoia. Nažalost, do zaključenja članka sa slavodobitnicom Makek nismo uspjeli razgovarati zbog njenih obveza. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter