Istarski maslinari uspješni u Splitu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cak 36 posebnih nagrada i plaketa te 125 zlatnih, 45 srebrnih i 20 broncanih medalja osvojili su istarski maslinari na 7. medunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina održanoj proteklog vikenda u Splitu u organizaciji Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije. Na najvecoj maslinarskoj manifestaciji u regiji sudjelovalo je 798 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja s ukupno 1.017 uzoraka.

Istarski maslinari uvrstili su se medu dobitnike godišnjih nagrada hrvatskog maslinarstva koje je urucio hrvatski predsjednik Ivo Josipovic. Veliku zlatnu maslinu za unapredenje uzgoja maslina dobio je Brist d.o.o. Pula, a Veliku zlatnu amforu udruga maslinara Agroturist Vodnjan.

Dvije plakete, Premium vicešampion ekstradjevicanskih maslinovih ulja te vicešampion sortnih ekstradjevicanskih maslinovih ulja, dobio je Goran Remac iz Pazina, a plaketu Šampion proizvoda od ploda i ulja masline Brist Olive - Silvano Puhar. Plaketu za najbolji izgled pakiranja dobio je Brist d.o.o. Pula, za cjelokupan izgled ambalaže Oleatica Buje, za najbolji izgled trgovackog proizvoda Zigante ulje Buje, a za najmanju ocjenu slobodnih masnih kiselina Josip Aralica iz Umaga.



U top 20 najboljih ekstradjevicanskih maslinovih ulja svojim uljima uvrstili su se Jasenka i Ratko Klaric iz Buzeta, Brist - Silvano Puhar iz Pule, Zigante ulja iz Buja, Rubinium iz Rovinja, Zlatko Jelic iz Umaga, Goran Remac iz Pazina te Marija Ipša iz Oprtlja.

Prvi put na splitskoj Maslini podijeljena su i super premium priznanja za ekstradjevicanska maslinova ulja koja imaju senzorsku ocjenu vecu od 80 bodova, a slobodnih masnih kiselina manje od 0,03 te PB manji od 3. Medu Istranima dobili su ih Josip Aralica iz Umaga, Marina Bonaiuto iz Vižinade, Marija Ipša iz Oprtlja, Antonio Fator iz Vižinade, Zlatko Jelic iz Umaga, Adriana Poropat iz Bala, Zoran Ritoša iz Vižinade, Dalibor Paoletic iz Pazina i Bruno Valenta iz Pazina.

Plaketu za sortna ekstradjevicanska maslinova ulja dobio je Ante Brstilo iz Rovinja za bužu, bužu-puntožu Vedran Lupic iz Bala, istarsku bjelicu Marino Kraljevic iz Brtonigle, istarsku crnicu Goran Remac iz Pazina, karbonacu Davor Kliba iz Vodnjana, rosulju PZ Rubinum iz Rovinja, rošinjolu Valter Cucurun iz Bala, ascolanu Bruno Valenta iz Pazina, leccino Zigante ulja Buje, pendolino te pischolino Agrolaguna d.d. Porec.


Podijeli: Facebook Twiter