Istarski maslinari predstavljaju Hrvatsku u Trstu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Tršcanskog sajma u petak je otvoreno šesto izdanje medunarodne izložbe djevicanskih maslinovih ulja Olio capitale. Ove godine manifestacija okuplja 257 izlagaca iz svih regija Italije te goste iz Hrvatske, Slovenije, Španjolske, Portugala i Francuske.

Hrvatsku zastupaju iskljucivo istarski maslinari, njih desetak, okupljeni na dva štanda: jednom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i drugom u organizaciji Opcine Vižinada. Naših maslinara ima nešto manje u odnosu na prošlu godinu i zbog izostanka maslinara iz Primorsko-goranske županije te iz Dalmacije.

Sajam maslinovog ulja zanimljiv je utoliko što u Trst svake godine dovodi tzv. buyerse, odnosno trgovce iz kontinentalnog dijela Europe, koji na sajam dolaze sklapati ugovore te kupovati djevicanska maslinova ulja za njihova tržišta. Ove godine prisutna je veca skupina trgovaca iz Kine i Japana, gdje prodaja maslinovog ulja raste iz godine u godinu.

Predstavnici Hrvatske gospodarske komore Talijanima i ostalim gostima podijelili su zanimljive publikacije o hrvatskom maslinarstvu. Hrvatska danas raspolaže sa šest milijuna stabala maslina posadenih na 30.000 hektara. Godišnja proizvodnja djevicanskog maslinovog ulja iznosi 7.000 tona, dok je na hrvatskom prostoru registrirano tridesetak hrvatskih te šezdesetak stranih sorti.

Sajam maslinovog ulja trajat ce do ponedjeljka u 13 sati, a cijena ulaznice iznosi pet eura. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter