Istarski laburisti upozoravaju na ekocid

Tician Peruško, Mario Radošić i Damir Ilić (C. B. G.)
Tician Peruško, Mario Radošić i Damir Ilić (C. B. G.)

Prema najnovijim informacijama Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun dobio je i posljednju građevinsku dozvolu čime je ušao u završnu fazu realizacije, a s radom bi trebao početi u drugoj polovini godine. Rokovi su sve kraći, a javnost još uvijek nema saznanja gdje će završavati i tko će preuzimati briketirani otpad SRF, rekao je prvi istarski laburist Damir Ilić.

- Nepoznato ostaje i je li još uvijek aktualno pismo namjere koje su Istarska županija i Grad Pula još 2007. godine potpisali s tvrtkom Ecorec. SRF kao frakciju iz komunalnog otpada preuzimat će Holcim za tvornicu cementa u Koromačnom kao gorivo u proizvodnji cementa, a uslugu bi vjerojatno plaćao Kaštijun, odnosno, naši građani. Nažalost, zbog loše MBO tehnologije koja se namjerava instalirati na Kaštijunu, a čija je planirana namjena proizvodnja SRF-a i briketiranje otpada po mogućnosti sa što više plastike zbog većih kaloričnih vrijednosti, te korištenju kao energenta u Koromačnu, upozoravamo na moguće štetne učinke po naše građane, istaknuo je Ilič.

Županijski vijećnik laburista Mario Radošić naglasio je da se sagorijevanjem SRF-a i sličnih materijala i loše projektiranih sustava u cementarama oslobađaju najotrovniji spojevi dioksini i furani, koji su vrlo postojani i štetno djeluju izravno na ljude i životinje, ili indirektno preko hranidbenog lanca.

- Još je gora činjenica da se svi produkti nepotpunog sagorijevanja, de-novo sinteze (dioksina i furana) i teški metali ugrađuju u cement. Spaljivanje otpada danas je veliki biznis, tako pojedine cementare ostvaruju veći profit spaljivanjem otpada nego od prodaje cementa. Naravno, kao i uvijek postoji mogućnost, kada je riječ o velikim kompanijama, da se i ovakav ekološki genocid, a motiviran pohlepom i profitom desi u našoj županiji. Da je stanje alarmantno, govori i statistika po kojoj Istra kao regija ima najviše malignih oboljenja u RH. Zato tražimo da nadležna županijska tijela i tvrtka Kaštijun izađu u javnost s informacijama o plasmanu SRF-a te jasno kažu hoće li se on spaljivati u Holcimu, hoće li Holcim preuzimati SRF iz Marišćine kada bude dovršen projekt iz susjedne riječke županije ili nekih drugih odlagališta EU-a, pita se Radošić.

Tician Peruško je rekao da laburisti, ako je Holcim definiran kao konačna lokacija, traže formiranje povjerenstva na razini Istarske županije sa zadaćom kontinuiranog praćenja i kontroliranja podataka o ispuštanjima prilikom spaljivanja.

- Pod nadzorom tog povjerenstva trebali bi biti i ostali zagađivači, poput Plomina I, kod kojeg je ovih dana zabilježeno prekoračenje satnih vrijednosti za sumpor dioksid, čime je ugroženo zdravlje stanovnika i zagađen okoliš. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter