Istarski kuhari u medunarodnom projektu "KEY Q"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Centru za profesionalnu edukaciju "Civiform" u talijanskom mjestu Cividale del Friuli nedavno je održana prva edukacijska radionica u sklopu medunarodnog projekta "KEY Q", kojeg kao glavni partner provodi Agencija za ruralni razvoj Istre iz Pazina.

"KEY Q" kao projektni cilj ima "održivi razvoj jadranskog prostora kroz valorizaciju tipicnih proizvoda i poljoprivredno-prehrambenih resursa", AZRRI ga je uspješno kandidirao u europski program IPA-Adriatico, projektno razdoblje traje od ožujka ove godine do svibnja 2013. godine, a u njega je ukljuceno desetak partnera iz Hrvatske, Italije te Bosne i Hercegovine. Projekt je vrijedan oko 677.000 eura, od cega ce AZRRI dobiti 310.000 eura, a najveci dio tog novca utrošit ce se na adaptaciju i uredenje edukacijske kuhinje u sklopu buduceg Centra za regionalni ruralni razvoj na Gortanovom brijegu kraj Pazina.

Nakon pocetne konferencije u ožujku ove godine u Rovinju te radnog sastanka voditelja projekta u Puli minulog lipnja, na radionici u Cividaleu del Friuli okupili su se profesionalni kuhari i profesori kuharstva iz sve tri zemlje. Svaka od tri kuharske ekipe demonstrirala je pripremu nekoliko jela temeljenih na namirnicama iz svog kraja, a sva predstavljena jela bit ce uvrštena u kuharicu koja ce se objaviti na kraju projekta.

Istru su na ovom skupu predstavljali Igor Cernjul, Robert Peric, Grgo Komazin, Franko Milotic i Stanislav Poropat, koji su svoje kolege ucili pripremati jela od mesa istarskog goveda, a uz jela su, u suradnji s udrugom Vinistra, predstavljena i vina istarskih vinara. Nakon radionice u Cividaleu, istarski su se kuhari, kojima su se pridružili i ravnatelji turisticko-ugostiteljskih škola iz Pule, Rovinja i Poreca, svojim jelima predstavili i na sajmu "JOB ORIENTA" u Veroni. Sljedeca edukacijska radionica u sklopu "KEY Q" projekta održat ce se u ožujku sljedece godine u Mostaru. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter