Istarski krijumčari optuženi za ilegalan izlov 600 kg prstaca

(Arhiva)
(Arhiva)

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana i to 63-godišnjeg Čedomila Božića iz Umaga, 44-godišnjeg Dražena Đurčevića iz Pule, 56-godišnje Ksenije Makovec iz Umaga, 53-godišnjeg Mirka Kresića iz Kršeta, 47-godišnjeg Veselina Anastasijevskog iz Buja, 48-godišnjeg Jordana Ambrožiča iz Šišana, 69-godišnjeg Milorada Marinkovića iz Pule, 52-godišnjeg Serđa Ivinića iz Valbandona i 52-godišnjeg Branislava Mihajlika iz Pule. Terete se za zločinačko udruživanje te trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se prvookrivljenom Čedomilu Božiću stavlja na teret da je, od lipnja do 26. rujna 2015. godine, u Hrvatskoj i Sloveniji, sukladno prethodnom dogovoru, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi protuzakonitog izlova većih količina prstaca koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a potom njihovog krijumčarenja i daljnje ilegalne prodaje u Sloveniji gdje se prvookrivljenik povezao s više ugostitelja s kojima je dogovarao termin i mjesto primopredaje prstaca.
U cilju realizacije plana grupe, Božić je angažirao Đurčevića da organizira protuzakoniti izlov školjki, a koji je potom angažirao Ambrožiča, a on Marinkovića, Ivinića i Mihajlika. U inkriminiranom razdoblju izlovili su ukupno najmanje 568,5 kilograma prstaca koje su zatim predavali Đurčeviću.

Prstace je zatim preuzimao Božić te ih je potom on osobno ilegalno prenosio u Sloveniju ili su to činili, sukladno dogovoru, Makovec, Kresić i Anastasijevski. U Sloveniji je Božić prstace prodavao ugostiteljima za iznos od 40 eura po kilogramu. Time su se okrivljenici, prema optužnici, okoristili za najmanje 22.740 eura, a taj iznos su podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana. Na opisani način okrivljenici su oštetili državu za najmanje 2.842.750 kuna, navodi se u optužnici. (Š. BRNČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter