Istarski krajolik u koloristickom kovitlacu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slike obojene bajkom poput maštovitih Chagallovih pejzaža donosi izložba labinske umjetnice Narcise Adalgise Škopac, koja se s ciklusom "Istarski krajolik" do kraja veljace predstavlja u rijeckoj galeriji Bruketa2 na Sušaku. Postav u tom malom prostoru velike pozitivne energije cini sedam ulja na platnu, nastalih uglavnom prije 12 godina.

- Prvi put izlažem samo velike formate iz ovog ciklusa, koji ce promatrace uvesti u moj svijet gledanja u Istru i kroz Istru, veli slikarica.

Kriticari u popratnoj knjižici isticu slikaricino "pomalo halucinantno" gledanje zavicaja, izraz koji "djeluje kao sredstvo magije". Primjecuju da Škopac, u njenom koloristickom kovitlacu, fluidnom hodocašcu mašte, ali i spokojnim pristaništima sjecanja, ignorira perspektive, dimenzije i proporcije.

- Divovska stabla ili male kuce pod snijegom, ograde u nestajanju, uspravni krajevi u išcekivanju dana, kao da su savijeni od iznenadnih naleta vjetra... To su one dragocjene prilike njenog nadahnuca, zapisala je kriticarka Nicolina Bianchi.

"Grožnjan", "Zvonik istarskog gradica", "Snježni krajolik", neki su od predstavljenih radova. Inspiraciju istarskim podnebljem Škopac, inace profesorica likovne kulture, pretocila je i u cikluse "Beskrajnost", "Živo vrijeme", "Živo vrijeme I", "Mirisi boja". (I. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter