Istarski Kosovari proslavili svoj dan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska albanska zajednica je u Domu hrvatskih branitelja svecano obilježila trecu godišnjicu neovisnosti Republike Kosovo. Obilježavanje u organizaciji Zajednice i vijeca Albanaca Istarske županije i gradova Rovinja i Pule odisalo je ponosom i emotivnim govorima u kojima se isticao povijesni dan za albanski narod.

Obilježavanje trece godišnjice otvoreno je svecanom akademijom na kojoj je gostovao veleposlanik Republike Albanije Pellumb Qazimi, koji se još jednom zahvalio Hrvatskoj na prijateljskoj ulozi koju je imala u kosovskoj borbi za neovisnost. Uz njega su svecanosti prisustvovali i obratili se okupljenima prof.dr. Ante Kovacevic, te profesori Muhamet Malaj i Marino Baldini, kao i mnogobrojni uglednici albanske zajednice i predstavnici lokalne samouprave.

- Put do neovisnosti Kosova bio je veoma dugacak za albanski narod, ali svi smo sretni što smo prije tri godine docekali svijetli dan neovisnosti. Zahvalni smo cijelom svijetu što nas je priznao, posebno hrvatskom narodu na pomoci i podršci kada nam je bilo najpotrebnije i stoga želimo da vjecno živi prijateljstvo izmedu naših naroda, rekao je na skupu Joze Kajtazi, predsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije.

Opcenito, svim uglednicima koji su se obratili skupu zajednicko bilo isticanje dugogodišnjih težnji za neovisnost Kosova, borbu i žrtve koje je albanski narod podnio da bi došao do toga cilja, te duboke prijateljske veze s Hrvatskom. Emotivnim govorima Viktora Ramaje, predsjednika organizacijskog odbora, te Toma Kacinarija, predsjednika Zajednice udruga Domovinskog rata istaknuta je velika želja za boljom buducnosti, ali i privrženost drugoj domovini - Hrvatskoj, u kojoj se Albanci ne osjecaju kao stranci.

Svecanost obilježavanja kulturno-umjetnickim programom upotpunila je i dopunska škola za albanski jezik u Istri.


Podijeli: Facebook Twiter