Istarski kocari razmišljaju o novom poslu?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kocarenje unutar tri milje od obale, koje je s prvim danom nove godine trebalo biti zabranjeno, ostaje i dalje na snazi. Jedna je to od posljednjih odluka ministra Petra Cobankovica koja se odnosila na odgodu strožih propisa u kocarenju koje ce Hrvatska morati poceti primjenjivati ulaskom u EU.

No, problem bi mogla predstavljati cinjenica da se ti postroženi propisi navode u Uredbi za Mediteran, ciji je potpisnik i Hrvatska, što bi znacilo da se pravila moraju primjenjivati odmah po njihovom stupanju na snagu. Uostalom, i bivše Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja bilo je svjesno toga pa je 2010. u Pravilniku o obavljanju gospodarskog ribolova na moru navelo da se od 1. sijecnja 2012. zabranjuje kocarenje unutar tri milje od obale ukoliko dubina ne prelazi 50 metara. Valja pritom pojasniti da bi se u slucaju da dubina prelazi 50 metara moglo kocariti na minimalno milju i pol od obale. Na osnovi cega je onda bivši ministar tu odluku odgodio do ulaska Hrvatske u EU, upitali smo predstavnike ribara koji su i inzistirali na odgodi.

Po mišljenju predsjednika hrvatskog Ceha ribara Vladana Bojica, odgoda ni po cemu nije sporna. Smatra da je Hrvatska u svoje propise ugradila ono što nalaže Uredba za Mediteran koju je donio Generalni savjet za ribarstvo Mediterana (GFCM). To što se sada odgada njihovo stupanje na snagu, Bojic ne vidi kao problem. Naprotiv, smatra da je to bilo nužno.

- Ne trebamo biti veci pape od samog pape. Uostalom, naši su propisi još prije 10-ak godina bili stroži od europskih. Tražili smo da se odgodi primjena ove zabrane kocarenja unutar tri milje, jer bi nas to dovelo u još teži položaj od sadašnjeg. Ulovi su ionako vec prepolovljeni, stoga nam ova odgoda dode tek kao mala pomoc, kaže Bojic.

Ova je europska odredba o kocarenju posebno pogodila istarske ribare koji su zahtijevali njenu odgodu, odnosno cak i izuzece od primjene. Naime, uz zapadnu obalu Istre dubina mora do granice s Italijom ne prelazi 50 metara, što bi znacilo da nitko od istarskih kocara ne bi mogao loviti unutar tri milje. Zbog toga je u jednom trenutku i kasnilo zakljucenje pregovora s EU-om o ribarstvu. Zapadna obala Istre je na koncu postala izuzetak, odnosno istarski kocari moci ce kocariti na dubini manjoj od 50 metara na najmanje milju i pol od obale do 30. lipnja 2014. To je, dakle, ostvareno i prije odgode primjene novih propisa na citavoj hrvatskoj obali. Do istog datuma dozvoljeno je i kocarenje na najmanje milju od obale brodovima kracim od 15 metara, ali ako je dubina veca od 50 metara.

Ribari potiho priznaju poraz. Morat ce se prilagoditi novim pravilima igre. Kocarenje na najmanje tri milje tek je jedno od njih. Puno veci problem za ribare sa zapadne obale Istre predstavljat ce propisana velicina oka mreže za kocarenje. Propisi za Mediteran predvidaju kvadratno oko od 24 milimetra (toliko bi trebala biti dugacka jedna stranica oka, op. a.) koje se ne zatvara, dok sada naši ribari upotrebljavaju oko od 20 mm koje se zatvara, odnosno prelazi u romboid kod povlacenja.

S tim povecanjem oka s tržišta ce u potpunosti nestati folpo i trilja, koji predstavljaju glavni, a ponekad i jedini ulov u Istri, upozoravaju lokalni ribari. Kažu da ce kocarenje na zapadnoj obali Istre postati potpuno nerentabilno. Vjerojatno ce od te vrste ribolova morati odustati. Pitaju se kako ce preživjeti oni, ali i zaposlenici na tim brodovima. Od njihovog posla ovise mnoge obitelji. Hoce li se svi preorijentirati na ribolov mrežama stajacicama? U tom slucaju mogao bi se dogoditi prelov švoja.

- Morat cemo prihvatiti vece oko. No, to nije najgore. Mislim da cemo se susresti s puno težim problemima pri ulasku u Uniju, nimalo optimisticno zakljucuje Bojic. (Bojan ŽIŽOVIC)

Ribarstvo ostalo bez ministarstva

Tek cetiri godine potrajalo je da ribarstvo ima svoje zasluženo mjesto u nazivu jednog ministarstva. Bivša HDZ-ova Vlada poslije prošlih parlamentarnih izbora oformila je Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nova Vlada je, medutim, izbacila ribarstvo iz naziva tog ministarstva. Ribarski predstavnici su ogorceni. Predsjednik Ceha kaže da ni od koga iz nove vlasti ne uspijevaju dobiti informacije u kojem smjeru misle voditi ribarsku politiku.
- Govori se samo o poljoprivredi. Smatramo da je ribarstvo barem ravnopravno poljoprivredi. Vrijednost izvoza tune premašuje cjelokupni promet s pšenicom. Velika nepravda za ribarstvo je što je ono izbaceno iz naziva ministarstva. Problemi su u tom sektoru veliki. Zato ocekujemo da ce za doministra biti izabran vrsni poznavatelj prilika u ribarstvu, kaže Bojic.

 


Podijeli: Facebook Twiter