Istarski kampovi u plusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos crnim prognozama za ovogodišnju turisticku sezonu zbog gospodarske krize, hrvatski su kampovi, prema podacima Kamping udruženja Hrvatske (KUH) do kraja kolovoza zabilježili plus od dva do 2,5 posto u odnosu na prošlu godinu. U kampovima je od njihova otvaranja do kraja kolovoza ostvareno 12,7 milijuna nocenja, što, usprkos optimizmu, nitko u sektoru kampova nije ocekivao.

U Istri, najrazvijenijoj hrvatskoj kamp-destinaciji, ostvareno je 2,6 posto više nego prethodne godine, dok pojedini kampovi u Dalmaciji i na otocima imaju rast od cak deset do 20 posto, kao što su, primjerice, kampovi Park Soline u Biogradu, Straško na Pagu ili Kovacine na Cresu. I ove godine u kampovima su bili najbrojniji Nijemci, slijede ih Slovenci, Nizozemci, Talijani, Austrijanci i Cesi, koji su ostvarili oko 82 posto ukupnih nocenja.

Posebno dobri rezultati, kako stoji u priopcenju iz KUH-a, ostvareni su u predsezoni, koja je bila bolja za 4,5 posto u odnosu na lani te u kolovozu, koji je zbog lijepog vremena donio produženje špice za skoro cijeli mjesec i rast od preko deset posto. U rujnu, kada u kampovima uglavnom obitavaju paušalci i obitelji bez djece, koje vole odmarati nakon glavne sezone u vrijeme manjih gužvi, hladnijeg i podnošljivijeg, ali još uvijek toplog vremena, ali i nižih cijena u posezoni, takoder se ocekuju dobri rezultati. Ukoliko potraje lijepo i toplo vrijeme, u KUH-u smatraju da ce sezona u kampovima završiti s plusom od oko 1,5 do 2,5 posto, odnosno s 13,9 milijuna ostvarenih nocenja.

Ovako odlicne rezultate KUH zahvaljuje lijepom vremenu u kolovozu, ali i znacajnim sredstvima koje su zajedno s Hrvatskom turistickom zajednicom uložili u promociju kampova i Hrvatske kao "zemlje idealne za kampiranje".

Hrvatska ima 232 kampa te 302 mala kampa u domacinstvu sa smještajnim kapacitetima preko 224 tisuce osoba. Kampovi cine oko 25 posto smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj, a otprilike toliki je i udio u turistickim nocenjima. Petnaest kampova ukupnog kapaciteta 22,5 tisuca osoba spada u kategoriju s cetiri zvjezdice, dok njih 57, s kapacitetima nešto manje od 89 tisuca osoba, ima tri zvjezdice. Najviše kampova s tri ili cetiri zvjezdice nalazi se u Istri, koja ima pedeset posto kapaciteta kampova u Hrvatskoj.

 


Podijeli: Facebook Twiter