Istarski kampovi u novu sezonu ulažu 250 milijuna kn

(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)
(Ilustracija/Snimio Neven LAZAREVIĆ)

U pripremu ovogodišnje turističke sezone istarski kampovi ulažu čak 250 milijuna kuna. Riječ je o pozamašnoj svoti ulaganja s obzirom na činjenicu da još uvijek nije riješeno pitanje turističkog zemljišta koje koči značajnije investicije. Prema anketi Kamping udruženja Hrvatske (KUH), najveći iznos uložit će porečka tvrtka Valamar Riviera te rovinjska Maistra.

Najveća ovogodišnja investicija u neki kamp je ulaganje Valamar Riviere u tarsku Lanternu koja ove godine diže kategorizaciju na četiri zvjezdice. Investira se čak 80 milijuna kuna u ovaj hotel na otvorenom koji ljeti primi i do deset tisuća gostiju.

Kako bi zadovoljili sve zahtjevnije goste, Valamar Riviera odlučila je proširiti svoje naselje glamping šatora koje je lani uvela na tržište.

- Goste ovog kampa u 2016. godini dočekat će novi obiteljski vodeni park s 1.350 kvadrata vodene površine, četiri bazena te mnoštvom tobogana i ostalih atrakcija za djecu, preuređeni glavni bazen uz obalu, nova pješčana plaža "Adria" s "Beach Barom", novi "Cafe Belvedere" te novo tematsko naselje "Mediterranean Garden Premium Village" koji nudi nove i potpuno opremljene prostrane mobilne kućice. Ujedno, preuredit će se i brojne parcele, a kamp će dobiti i novi hortikulturni izgled, preuređenu recepciju i druge sadržaje, navode u ovoj tvrtki.

Rovinjska Maistra svojih je 100 milijuna kuna koje je predvidjela za uređenje kampova preraspodijelila na nekoliko lokacija.

- Od ukupno 430 milijuna kuna, koliko iznose ovogodišnje investicije, Maistra planira investirati 100 milijuna kuna u podizanje kvalitete ponude i sadržaja svojih kampova u Rovinju i Vrsaru. Najveći dio navedenog iznosa bit će usmjeren u nabavku novih mobilnih kućica i ulaganje u prateću infrastrukturu, zatim uređenje novih, ali i postojećih parcela pojedinih kampova te poboljšavanje kvalitete zajedničkih sadržaja svih Maistrinih kampova, obrazlažu u toj tvrtki.

Porečka Plava laguna izjasnila se da će ove godine u kampove investirati 23,5 milijuna kuna, i to u Bijeloj uvali, Zelenoj laguni, Uliki i Puntici. Najviše će posla biti u Bijeloj uvali gdje se gradi novi bazen sa sanitarnim čvorom te novim ugostiteljskim objektom. Ujedno, uređuju se zone za postavljanje novih mobilnih kućica, pješačke površine, parcele, postavljaju se novi telefonski priključci…

Jedan od najboljih istarskih kampova - rovinjska Valalta ove godine investira u svoje sadržaje 20 milijuna kuna. Kako navode u toj tvrtki, planiraju adaptirati bungalove Valalta što će koštati sedam milijuna kuna, uredit će i nove sanitarne čvorove, nabaviti nove mobilne kućice te preurediti restoran, urediti plažu, parcele te pošumiti naselje.

Umaški Istraturist nastavlja ulagati u svoje kampove koji također slove da su među najboljima u državi. Ulažu deset milijuna kuna, a većina je investicija usmjerena u njihov najveći kamp CampingIN Park Umag s ciljem povećanja kapaciteta i podizanja kvalitete smještaja.

- Pored toga, značajna će se sredstva uložiti u infrastrukturu, hortikulturu, unaprjeđenje plaža te u rekonstrukciju sanitarnog čvora kampa. Investicije u ovoj godini uključuju i ugradnju ili unaprjeđenje WiFi-ja u kampovima Park Umag, Savudrija i Kanegra, navode u ovoj tvrtki.

U obližnjem Novigradu tamošnja hotelijerska kuća Laguna Novigrad u svom nedavno obnovljenom kampu Mareda koji je dignuo kategorizaciju na četiri zvjezdice, postavlja 40 novih mobilnih kućica u Family village zoni koja je sadržajima i smještajem prilagođena obiteljima.

Na jugu Istre najveća se ulaganja očekuju u Bi Villageu - oko 3,8 milijuna kuna.

- Budući da smo lani sredili kamp te dobili kategorizaciju od četiri zvjezdice, ove ćemo godine urediti apartmane i hortikulturu, zelene površine u naselju. Također uređujemo i adrenalinski park u sklopu kampa, te nam je to jedna od glavnih novosti za sezonu 2016., pohvalili su se u Bi Villageu.

Najveći pulski hotelijer Arenaturist, iako je protekle jeseni najavio veća ulaganja u svoje kampove, zasad je odlučio s njima pričekati. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter