Istarski kampovi skuplji od francuskih i španjolskih

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Istarski kampovi ove su godine podbacili u odnosu na svoju konkurenciju na Kvarneru i u Dalmaciji. Sezona je na ostatku Jadrana u prvih osam mjeseci bila bolja nego lani, i to za 1,6 posto u noćenjima (14,6 milijuna noćenja) i dva posto u dolascima, no na Poluotoku je za isto toliko bila lošija, što je bilo primjetno tijekom čitavog ljeta.

U prvih osam mjeseci istarski su kampovi ostvarili 7,6 milijuna noćenja, što čini 52 posto ukupnih kamping noćenja u državi.

Usporedbe radi, u istom je periodu Šibenska županija imala porast od 19 posto, Dubrovačko-neretvanska od 17, Splitsko-dalmatinska od 9, a Zadarska i Kvarner od šest posto.

Razlog ovom podbačaju stručnjak za kamping Jerko Sladoljev vidi u visokim cijenama istarskih kampova. Naime, po analizi ADAC-a, Hrvatska je ove godine po skupoći kampova bila na 4. mjestu u Europi, s prosječnom cijenom od 34,19 eura. Na Mediteranu je skuplja od nje jedino Italija, s prosječnih 41,49 eura. Jeftinije su čak i Španjolska i Francuska.

- Kada bismo pojedinačno gledali u strukturi cijene, istarski kampovi bi po ovoj analizi bili na prvome mjestu, s prosječnom cijenom od 43 eura. Stoga možemo zaključiti da bi u sljedećim godinama dizanje cijena bilo opasno, a upozorenja smo po tom pitanju već imali ove godine s nizozemskog tržišta, koje je značajno podbacilo.

Čak su i "najmršaviji" istarski kampovi, sa samo jednom zvjezdicom, isticali cijene od 35 do 39 eura na dan, što je samo pet posto manje od prosječnih cijena u Italiji, upozorava Sladoljev. (piše B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter