Istarski iznajmljivači najbolji platiše na Jadranu

Istra duguje 1,4 milijun kuna boravišne pristojbe (M. ANGELINI)
Istra duguje 1,4 milijun kuna boravišne pristojbe (M. ANGELINI)

Protekle godine u Istri je prema podacima Hrvatske turističke zajednice uplaćeno 101,6 milijuna kuna boravišne pristojbe, a istarski turistički djelatnici državi su ostali dužni 1,4 milijuna kuna ove turističke pristojbe kojom se prije svega financira sustav turističkih zajednica, od HTZ-a do lokalnih TZ-a. Dug iz godina prije, kako navode u HTZ-u iznosio je 733,7 tisuća kuna, od čega je u međuvremenu podmireno 428,1 tisuća kuna. Time je Istra, u odnosu na ostale primorske županije najmanji dužnik. Inače, na Poluotoku se ubire polovica iznosa ove pristojbe u čitavoj državi.

Naime, prema izvještaju turističkih zajednica županija o stanju duga boravišne pristojbe zadnjeg dana prošle godine najviše duguje Splitsko-dalmatinska županija, i to čak 13,8 milijuna kuna, a slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska s 3,6 milijuna, Šibensko-kninska županija s 3,2 i Primorsko-goranska s 3,1 milijuna kuna duga.

Kako navode u HTZ-u ukupni iznos boravišne pristojbe za prošlu godinu bio je  347, 5 milijuna kuna, a uplaćeno je 344,6 milijuna, od toga 331,5 milijuna po osnovi obveze za prošlu godinu. Inače, ukupni dug boravišne pristojbe na dan 31. prosinca 2013. godine iznosi 31,2 milijuna, od čega se skoro 16 milijuna odnosi na dugovanje za lanjsku godinu, a ostatak za godine prije.

U tom iznosu su i dugovanja obveznika paušala, i to u visini od 8,2 milijuna kuna. Polovica je duga iz prošle godine, a ostatak iz prethodnih godina. Tvrtke pak duguju 23 milijuna kuna, također polovicu duguju za prošlu godinu, a ostatak iz godina prije. 

- Državni je inspektorat lani izdao rješenja o naplati duga, dok je dio dužnika trenutno u fazi predstečajnih nagodbi. Hrvatska turistička zajednica u suradnji s turističkim zajednicama županija, lokalnim turističkim zajednicama i Carinskom upravom nastavlja intenzivnu suradnju kako bi se do kraja godine dugovanje smanjilo. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter