Istarski iseljenici zaslužuju veću pažnju svog zavičaja

Jedna od organiziranih izložbi i druženja u pulskoj podružnici (B. PETROVIĆ)
Jedna od organiziranih izložbi i druženja u pulskoj podružnici (B. PETROVIĆ)

Prolazeći Carrarinom ulicom primijetili smo da je pulska podružnica Matice iseljenika već dulje vrijeme zatvorena. O čemu je riječ, upitali smo njezinu dugogodišnju voditeljicu Anu Bedrinu koja nam je pojasnila da je krajem lipnja morala otići u mirovinu, a podružnica još uvijek nije dobila novo vodstvo.

- Recimo da je podružnica u fazi mirovanja jer nakon mojeg umirovljenja novi voditelj nije izabran. Samo sam tijekom ljeta odradila dvije izložbe, i to honorarno, ali su one bile unaprijed dogovorene, rekla nam je Bedrina.

Pojašnjava da je podružnica, kao jedina ustanova za iseljenike u Istri, ostvarivala više od desetljeća suradnju i komunikaciju s našim ljudima u svijetu pa bi bilo šteta da se ugasi. Kako pojašnjava, ovo nije nova situacija jer je rad istarskog ureda Hrvatske matice iseljenika u Puli zamro i 2000. godine kada je ingerencije za rad s iseljeništvom iz Istre preuzeo riječki ured. Kako veli, HMI ima svoje podružnice u Vukovaru, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku pa bi bilo apsurdno da Istra ostane bez nje.

U Puli je podružnica prvi put otvorena 1997. godine, i to u Domu hrvatskih branitelja da bi se, nakon već spomenute pauze, ponovno otvorila 2004. godine u Carrarinoj podrškom i zalaganjem pokojnog gradonačelnika Luciana Delbianca koji im je dodijelio prostor u kojem je i smještena zadnjih deset godina.

Tijekom tog desetljeća, prisjeća se Bedrina, podružnica je organizirala više od 50 izložbi, tribine, koncerte, promocije knjiga i susrete književnika u Puli i diljem Istre. Spomenula je samo neke recentne izložbe Gine Sinozich, slikarice iz Australije, Rosy Kunkić, modne stilistice i humanitarke iz Italije, slikarice Alanne Marohnic iz Kanade...

Provodila je brojne projekte poput programa "Task Force" koji okuplja mlade iz domovine i iseljeništva koji su zajedno radili na zaštiti okoliša na Puntiželi, u Šijani, Rovinju i Motovunu. Organizirala je i brojne promocije književnika-iseljenika iz Australije, Argentine, Čilea i cijele Europe i Amerike. Tijekom godine podružnica je sakupila i lijep fundus knjiga, časopisa i fotografija koje sada planira pokloniti školskim knjižnicama. Matica je zajedno s Hrvatskoj zajednicom u Venetu organizirala tradicionalne susrete Hrvata u Padovi o blagdanu sv. Leopolda Mandića. (B. PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter