Istarski iseljenici većinom podržali Obamu

Nogometaši Istria Sport Cluba s Ratkom Zenzerovićem
Nogometaši Istria Sport Cluba s Ratkom Zenzerovićem

Američki predsjednički izbori podijelili su i iseljenu Istru. U New Yorku, gdje živi velika kolonija Istrijana izbjeglih još u vrijeme Jugoslavije, većina je, kažu, glasala za demokratskog kandidata Baracka Obamu, dok je tek manji dio podržao republikanca Mita Romneya. Ratko Zenzerović, ugledni istarski iseljenik koji živi u New Yorku i bavi se poduzetništvom i nekretninama, objasnio nam je svoj izbor, ali i razloge zbog kojih je dosta Istrijana, okupljenih u Istrian Sport Clubu, podržalo aktualnog predsjednika.

- Kako je na predsjedničkim izborima glasala istarska zajednica u New Yorku?

- Većina Istrana u New Yorku glasala je za demokrate, odnosno za Baracka Obamu. Osobno, reći ću da sam glasao za republikance i Romneya zato jer ne podržavam da nas Obama vodi u socijalizam i komunizam. Ja sam zbog komunizma i pobjegao iz Jugoslavije. Ne sviđa mi se politička logika po kojoj treba kazniti one koji rade i pomoći one koji ne rade. To je moje mišljenje, jer smatram da novac treba zaraditi, a ne očekivati da vam država sve daje.

- Dakle, ne sviđa Vam se socijalna politika Obamine administracije?

- Slažem se s time da treba pomoći siromašnima, socijalno ugroženima, onima koji su stradali u ratu ili nesrećama. Ali ne mislim da treba davati pomoć za pedeset milijuna Amerikanaca. Za pet ili šest milijuna treba, s time se slažem. Ne podržavam da država plaća ljude da sjede i ništa ne rade, dok se porezima kažnjavaju oni koji zapošljavaju stotine ili tisuće ljudi.

- Kakva je politička atmosfera u Istrian Sport Clubu, kako se glasalo?

- Ima nas desetak republikanca, ostali su podržali demokrate. To su ljudi koji su u sindikatima i glasaju za demokrate. Ja se čudim našim iseljenicima koji su pobjegli iz komunizma i sada glasaju za Obamu. To mi ne ide u glavu!

- Koga podržavate na hrvatskim izborima?

- Podržao sam Zorana Milanovića i Damira Kajina. Ali, treba se uvijek sjetiti Johna Kennedyja i njegove poruke: Ne pitaj što Amerika može načinit za tebe, nego što ti možeš načiniti za Ameriku.

- Kako ste prošli u uraganu Sandy, je li bilo stradalih među njujorškim Istrijanima?

- Nismo imali struje, ali drugo sve je u redu. U istarskoj zajednici nije bilo puno stradalih, možda se nekoliko obitelji našlo pogođenima. Mi živimo uglavnom u Long Islandu i na periferiji Queensa. Smrtno nije nitko stradao, možda je bilo nekih manjih šteta. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter