Istarski ipsilon poskupljuje u novoj godini

Ilustracija iz arhive (K. TADIJIĆ)
Ilustracija iz arhive (K. TADIJIĆ)

Slijedom odredbi koncesijskog ugovora, od 1. siječnja 2014. cijene cestarine na Istarskom ipsilonu prosječno će se povećati za 2,9 posto, koliko je u ovoj godini porasla inflacija. Povećanje se neće odnositi na tunel Učku. Iste cijene će biti i na većini kraćih dionice koje koriste redovni putnici radi svakodnevnih potreba.

Za automobile cestarina će se na pravcu od Rijeke do Pule (92 km), povećati za kunu i iznositi 51 kunu. Za korisnike ENC uređaja cestarina će se povećati za 0,40 kn, na 29,6 kuna. Od Umaga do Pule (77 km), cestarina će se povećati za tri kune, pa će iznositi 41 kn, a za korisnike ENC-a za 0,70 kuna, na 27,3 kune. Cestarina za 48 km od Pazina do Pule povećat će se za kunu, pa će iznositi 22 kune, a za korisnike ENC-a će uz povećanje za 0,40 kuna biti 15,10 kuna.

- S obzirom na otežanu gospodarsku situaciju nastojali smo za pretplatnike koji koriste ENC uređaje zadržati dosadašnje pogodnosti, pa je povećanje cijena cestarine za njih minimalno, kaže direktor Bina-Istre David Gabelica.

Koncesionari Ipsilona kažu da su u 2013. zabilježeni pozitivni statistički podaci o sigurnosti prometa. U godini u kojoj je Ipsilonom prošlo osam milijuna vozila, prvi put nije bilo smrtno stradalih.

U Bina-Istri ističu da će se sigurnost prometovanja još poboljšati izgradnjom punog profila Ipsilona od Pazina do tunela Učka. Rok početka ove velike investicije je opet pomaknut. Umjesto najavljenog proljeća, sada je u najboljem slučaju pomaknut za ljeto 2014., više od godinu dana od prvog zadanog roka. (A. POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter