Istarski inovatori zapaženi na iločkom "INVENTUMU 2016"

Štand istarskih inovatora u Iloku
Štand istarskih inovatora u Iloku

U Iloku je krajem prošlog tjedna održan jubilarni, 10. međunarodni sajam inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih "INVENTUM 2016". Predstavilo se 150 domaćih i inozemnih izlagača s više od dvjesto inovacija, proizvoda i projekata iz raznih područja. Predstavili su se izlagači iz nekoliko zemalja, 12 županija, iz gotovo 30 gradova i općina, 15-tak škola, centara, fakulteta. Istarski inovatori sudjelovali su s devet inovacija.

Dvije inovacije iz Društva inovatora Kanfanar Rovinj i sedam inovacija iz Društva inovatora Pula. Među njima bila su i četiri prihvaćena patenta koje se nudilo zainteresiranima za proizvodnju ili se tražilo investitore u proizvodnju. Izložene su bile tako slijedeće inovacije: trodijelni podizač mreže plivarice, naprava za opremanje i sastavljanje ribarskih mreža, uređaj za dizanje ribarskih mreža, naročito mreža stajaćica, uređaj za sustav kliničke aromaterapije, tester akumulatora, vertikalna  hibridna eolska električna centrala, dojavljivač kopčanja zaštitne kacige za motoriste, uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača te prijenosni energetski uređaj za plovila.

Ocjenjivački sud dodijelio je zlatnu medalju Blažu Piton za izložena tri patenta, zlatnu medalju Francu Žirovniku za Vertikalnu hibridnu eolsku električnu centralu, srebrnu medalju Jordanu Banko za Tester akumulatora i Siniši Brođanac za Uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača. Brončanu medalju dobio je Zoran Černja za Prijenosni energetski uređaj za manja plovila.

- I ovo sudjelovanje istarskih inovatora na ovoj međunarodnoj izložbi inovacija potvrđuje kvalitetu istarskih inovacija s kojima ovdje sudjelujemo već deseti put, odnosno od prve izložbe koja je organizirana u Iloku, doznajemo iz Društva inovatora Istarske županije. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter