Istarski inovatori ovjencani lovorikama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ovogodišnjem 7. medunarodnom sajmu inovacija, novih proizvoda i tehnologija ARCA 2009, koji se održavao u sklopu Zagrebackog velesajma, istarski inovatori organizirano su sudjelovali sa svojim Društvom inovatora Pula i Društvom inovatora Kanfanar-Rovinj. Na svom izložbenom prostoru predstavili su ukupno 17 inovacija - vrijednih izuma, postupaka i zašticenih oblicja.

Ocjenjivacki sud istarske je inovatore nagradio s cak tri zlatne, cetiri srebrne i tri broncane medalje. Prva su mjesta osvojili "Elektromotor sa smaknutim permanentim magnetima u vanjskom rotoru i magnetskim klinovima u statorskom utoru" Branimira Ružojcica, "Mirisne granule za usisavace" Darka Špelica te "Protuklizni uredaj za gume" Saše ?ordevica. Svi prvonagradeni su Puljani.

S cetiri srebrne medalje nagradeni su Svijet biljaka iz Vodnjana za proizvodnju, preradu i distribuciju ljekovitog, aromaticnog i medonosnog bilja, zatim "Jedrilica koja jedri bez uzde i škote" i "Veslo membrana i veslo membrana s klapnom" Blaža Pitona iz Fažane. Drugo su mjesto osvojili i aparat za visokofrekventnu elektromagnetsku terapiju ''IVEMT 2.'' Marcela Marica iz Kanfanara te dizalicar-kolica Blaža Ilica iz Fažane.

Broncane medalje dodijeljene su izumu "Djecja vrata u stambenim vratima" inovatora Atilija Jadreška iz Ližnjana, automatskom protupožarnom sustavu za motorna vozila i manja plovila Zorana Mitanovskog iz Pule te inovativnom "Postupku za proizvodnju mednih pripravaka s biljem" Marija Sandrica iz Pule. Njemu je posebnu nagradu dodijelio i Nacionalni odbor za znanstvena istraživanja rumunjskog ministarstva obrazovanja, istraživanja i inovacija.

Predsjednik Saveza izumitelja i autora tehnickih unapredenja Poljske Adam Rilski posebnu je medalju dodijelio mirisnim granulama za usisavace, odnosno Darku Špelicu, dok je posebnu plaketu žiri dodijelio maturalnom radu pod nazivom ''Izvor mrežnog napona sa zaštitnim transformatorom'' ciji je autor Andelko Lakovic, ucenik pulske Tehnicke škole sa svojim mentorom Sinišom Mišcevicem. Posebnu plaketu žiri je dodijelio i Savezu udruga inovatora Istarske županije-Pula za izuzetan doprinos ukupnoj kvaliteti ARCA-e 2009.


Podijeli: Facebook Twiter