Istarski inovatori nagrađeni u Ženevi

Istarski inovatori na štandu ženevske izložbe
Istarski inovatori na štandu ženevske izložbe

Istarski inovatori sudjelovali su na najprestižnijoj svjetskoj izložbi inovacija, 42. međunarodnom salonu inovacija koja se u Ženevi održava od 2. do 6. travnja. Predstavili su se s još devet hrvatskih inovatora i inovativnih tvrtki te u izuzetno velikoj konkurenciji sa svojim inovacijama koje su bile razvrstane u tri različite grupe postigli izuzetan uspjeh osvojivši tri medalje. Međunarodni ocjenjivački sud srebrne medalje dodijelio je Francu Žirovniku iz Pule za "Vertikalnu eolsku električnu centralu" i Miji Miljaku iz vodnjanskog Svijeta biljaka za Fitoaromine nove prirodne osvježivače i dezodoranse. Brončanu medalju dobila je Sanja Vale Čupić iz Adrinauta za svoje društvene igre - edukativne nautičke zabavne peljare - "Osvoji Jadran" i "Mediteraneut".

Uz potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije Mijo Miljak i Dubravka Orlić Bašlin iz vodnjanskog Svijeta biljaka prezentirali su Lavandu za opuštanje, Adrianu za razbuđivanje, Anti dim za zaštitu nepušača, Klima plus protiv Legionele, Deo sprej za mirisna i lagana stopala i Aroma sept za čist prostor i bistar um. Inovacija Franca Žirovnika ima namjenu hibridne proizvodnje energije, odnosno pretvaranja kinetičke energije, vertikalno usmjerene zračne struje u električnu energiju uz pomoć dvostupanjskog  elektrogeneratora postavljenog na usidrenoj platformi koja lebdi na visini do 500 metara.

Ove se godine u Ženevi na osam i pol tisuća četvornih metara predstavilo se ukupno 790 inovatora i inovativnih poduzetnika iz 45 zemalja svijeta s tisuću inovacija, a sudjelovalo je i 20 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo. Izložbu je posjetilo više od 60 tisuća, uglavnom poslovnih, posjetitelja. Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud kojeg je činilo više od 75 stručnjaka iz cijelog svijeta. Član zastupničkog tima Udruge inovatora Hrvatske ove godine bio je Leo Pincan, zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter