Istarski inovatori nagradeni u Ženevi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski inovatori su šesnaesti put nastupili na Medunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda održanom u Ženevi od 21. do 25. travnja.

Puljanin Saša ?ordevic predstavio se s protukliznim uredajem za gume, odnosno lancima za snijeg, za koji je dobio dvije zlatne medalje, jednu od njih mu je urucila Svjetska federacija nacionalnih organizacija inovatora. Takoder, urucena mu je posebna nagrada, pehar, koju su mu dodijelili akreditirani novinari.

Dr. Ivor Kovic iz Pazina predstavio se svojim uredajem za izvodenje vanjske kompresije prsišta tijekom kardiopulmonalne reanimacije pomocu mobitela, za koji je dobio i plaketu Nacionalne agencije za znanstvena istraživanja Rumunjskog ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta. Darko Špelic iz Pule je pak za mirisne granule za usisavace nagraden srebrnom medaljom.

Stav medunarodnog ocjenjivackog suda bio je da su po kvaliteti i visokom stupnju inventivnosti hrvatske inovacije u vrhu. Stoga ne cudi da su one kod poslovnih ljudi pobudile veliki interes. Salon inovacija je okupio više od 800 izlagaca iz 45 zemalja, a razgledalo ga je više od 60.000 posjetitelja.

U Ženevu je s Istranima otputovalo još deset inovatora iz drugih krajeva Lijepe naše, a za selekciju radova koji su ondje predstavljeni bila je zadužena Udruga inovatora Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter