Istarski i strani policajci savjetuju turiste

Turiste upućuju i dijele im letke - domaći i strani policajci zajedno na zadatku  (N. LAZAREVIĆ)
Turiste upućuju i dijele im letke - domaći i strani policajci zajedno na zadatku (N. LAZAREVIĆ)

Policijska uprava istarska i ove godine, u sklopu projekta "Sigurnost u turističkoj sezoni", postavlja info-punktove diljem Istre, želeći podići razinu subjektivnog osjećaja sigurnosti stranih i domaćih gostiju, smanjiti broj kaznenih djela i materijalne štete te podići učinkovitost rada policije i djelatnika zaštitarskih tvrtki tijekom turističke sezone. Na info-punktovima, koji su već postavljeni u autokampu Medulin, Turističkom naselju Zlatne stijene, Ferijalnom savezu AC Brioni na Puntiželi, u općini Ližnjan te u autokampovima Zelena laguna i Bijela uvala, pulskim su se policajcima pridružili strani kolege koji su u Istri tijekom sezone.

Tako su slovenski policajac Robert Göncz, policijski službenici iz Poljske Piotr Chojnacki i Piotr Lorenc te njemački policijski službenik iz Hannovera Marijo Dakić zajedno s hrvatskim kolegama goste turističkih objekata savjetovali o samozaštiti, ali i o sigurnosti prometa na cestama i sigurnosti na moru. Turistima su dijelili letke na stranim jezicima, koje je izradila PU istarska u suradnji s turističkim zajednicama Županije te istarskih gradova i općina. Leci donose korisne savjete za sigurnije i ugodnije ljetovanje.

Strani i domaći turisti dobili su informacije o sigurnom ponašanju u moru, opasnostima za plivače koji plivaju izvan zona namijenjenih kupačima te za ronioce koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i pravila sigurnog ronjenja, o opasnostima koje mogu prouzročiti vozači jet skija i plovila. Policijski službenici uputili su ih da zatvaraju vrata i prozore kada napuštaju apartmane ili sobe u kojima borave, da ne nose na plažu veće količine novca ili vrjednije predmete te da novac mijenjaju u bankama, mjenjačnicama ili drugim ovlaštenim mjestima. Domaćim i stranim gostima skrenuta je pozornost i na zaštitu bicikala od krađe pa su ih tako policijski službenici uputili da zaključavaju svoje bicikle te da ih imaju pod nadzorom. Osobita pažnja posvećena je savjetima usmjerenim sigurnosti prometa na cestama i prevenciji prometnih nesreća.

Rezultati ankete pokazuju da turisti pod pojmom sigurnosti tijekom godišnjeg odmora ističu prvenstveno sigurnost od nasilja (strani turisti 35, a domaći 27 posto) te sigurnost od provala i krađa (stranci 33, a domaći turisti 38 posto). Stoga iz PU istarske poručuju da će nastaviti provoditi aktivnosti u sklopu ovog projekta koji su prije pet godina oni i inicirali. Poticaj za to, kažu, brojni su posjetitelji info-punktova koji nisu krili zadovoljstvo što mogu dobiti korisne savjete, a uz to ostvariti komunikaciju i s policajcem svoje matične zemlje, odnosno na jeziku svog govornog područja, te su vrlo pozitivno ocijenili rad stranih policijskih službenika, ali i ovakav način preventivnog rada policije. (D. PALIBRK)

 


Podijeli: Facebook Twiter