Istarski i slovenski partneri u vizualizaciji svojih prostora

Dalibor Macan, Anica Kopinič, Klaudio Vitasović, Marko Rupar i Marko Ljubešić
Dalibor Macan, Anica Kopinič, Klaudio Vitasović, Marko Rupar i Marko Ljubešić

Završna konferencija projekta "Rural design" u okviru Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007-2013., što je u petak održana u Vodnjanu, označila je i kraj ove faze suradnje grada Vodnjana, općina Svetvinčenat i Sveti Lovreč te slovenskih Metlika i Cerknica, što su je razvijali gotovo godinu dana.

Na završnoj su konferenciji ciljeve i realizaciju projekta predstavili domaćin i predstavnik glavnog partnera vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović, savičentski načelnik Dalibor Macan i sutlovrečki Marko Ljubešić te Anica Kopinič iz Metlike i Marko Rupar iz Cerknice. Projekt je ukupno vrijedan gotovo 400 tisuća eura, od čega će se 85 posto financirati iz fonda Europske unije, a ostatak pokrivaju partneri iz svog proračuna, ovisno o udjelu koji im pripada.

Pristupanje projektu kreativne industrije za dizajniranje prostora partneri su potpisali prošle godine u srpnju, a njime su se obavezali podići kvalitetu urbanog i ruralnog prostora te izraditi metodologiju učinkovitog upravljanja vizualnim izgledom urbanog i ruralnog prostora. Drugim riječima, napravili su studiju vizualizacije svojih područja te studiju prometne signalizacije, a svatko od njih je kroz "Rural design" ostvario i neki vlastiti autentičnih projekt koji se uklapa u opće zajedničke ciljeve.

Primjerice, Svetvinčenat, na koji se odnosi blizu 80 tisuća eura, uz studije vizualizacije i signalizacije, napravio je i projekt koji će se uklopiti u jedan od glavnih aspekata njihove ponude - viteške turnire i igre koji kulminiraju ljetnim višednevnim spektaklom Srednjovjekovnim festivalom. Naime, kroz izradivši projekt povijesne opreme, Savičenta je nabavila srednjovjekovni ratni stroj trebuchet, dva potpuna oklopa i mačeve koji će koristiti u svojim viteškim inscenacijama u i oko kaštela Morosini-Grimani.

Vodnjan, koji u "Rural designu" sudjeluje s gotovo 100 tisuća eura, osigurao je pak novu urbanu i pješačko-turističku signalizaciji. Riječ je o 350 ploča na 70 lokacija u svim naseljima Vodnjanštine. Uz ceste je postavljena "smeđa" signalizacija, koja vozače upućuju na važnije punktove i sadržaje, a u starogradskim jezgrama i zonama bez motornog prometa signalizacija će do najznačajnijih znamenitosti upućivati pješake.

S obzirom da je projekt tek završio, partneri još uvijek očekuju povrat sredstava iz EU-a. No, iz Vodnjana već najavljuje pripremu za nastavak, odnosno za projket "Rural Design II", preko kojeg bi s partnerima i dodatno oplemenili sadržaje na javnim površinama. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter