Istarski hotelijeri traže 6.000 sezonaca

Procjenjuje se da će i ove godine istarski hotelijeri i ugostitelji trebati oko šest tisuća sezonaca  (M. ANIČIĆ/Novi list)
Procjenjuje se da će i ove godine istarski hotelijeri i ugostitelji trebati oko šest tisuća sezonaca (M. ANIČIĆ/Novi list)

Iako početkom veljače na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje još uvijek nije objavljen veliki broj prijavljenih slobodnih radnih mjesta za sezonu, procjenjuje se da će i ove godine istarski hotelijeri i ugostitelji trebati oko šest tisuća sezonaca.

Doduše, zapošljavanje u odnosu na lani, kako su najavile velike hotelske kuće, započinje dva tjedna kasnije, budući da Uskrs pada tek krajem travnja. A upravo tada većina objekata otvara svoja vrata.

- Nama se tijekom siječnja, pa još i u veljači prijavljuju sezonci koji su radili u 2013., jer nakon uračunatih prekovremenih sati i godišnjeg odmora jednom broju njih radni odnos biva zaključen tek sada. Lani su poslodavci planirali i prijavili 500-tinjak sezonskih radnih mjesta više nego ranijih godina, dakle oko 6.000. I broj zaposlenih s naše evidencije je u lanjskoj sezoni bio veći nego godinu ranije, i to za gotovo 700 osoba, kaže nam predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Puli Tanja Lorencin Matić.

Nešto veće potrebe za sezonskim radnicima zasad su najavile samo hotelijerske kuće Istraturist iz Umaga, porečka Riviera Adria, koja posluje u sklopu grupacije Valamar, te pulski Arenturist, iako nisu navele koliki je to broj i za koja radna mjesta. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter