Istarski HEP-ovci Goranima vraćaju struju

Istrani u Gorskom Kotaru rade punom parom
Istrani u Gorskom Kotaru rade punom parom

Struje još uvijek nema oko 1.500 domaćinstava Gorskog kotara, odnosno oko 10 posto stanovništva, nakon što je ledena kiša prije petnaestak dana okovala taj kraj i prouzročila veliku elementarnu nepogodu. Zahvaljujući združenim snagama HEP distribucije, u roku od deset dana je 90 posto Gorskog kotara dobilo električnu energiju putem dvadesetak agregata, a na osposobljavanju 10 i 20 kV mreže rade električari i monteri iz devet HEP-ovih distributivnih područja.

Desetak istarskih HEP-ovaca iz Pule, Labina i Buzeta na terenu je bilo već 4. veljače. Najprije su bili usmjereni u Crni Lug a potom su prebačeni na najteži teren, u čabarski kraj.

Na terenu između Čabra i Prezida su ih posljednjeg dana prije terenske smjene obišle dvije novinarske ekipe iz Istre.

- Kad smo došli, bilo je ubitačno. Vremenski uvjeti bili su katastrofalni, teren težak i nepoznat. Zatekli smo uništeno 70-80 posto vodova, priča nam Viktor Knapić, poslovođa održavanja nadzemnih vodova u pulskoj Elektroistri te naglašava da se radi od mraka do mraka.

Od Dalibora Abramovića iz Elektroprimorja doznajemo da su Istrani u desetak dana osposobili 70 stupova i 5 kilometara vodova pa su za vikend četiri trafostanice već bile pod naponom.

- Osim što radimo na najgorem terenu, i što se tiče konfiguracije i stanja vodova, po najgorem vremenu samo su Istrijani i Zagrepčani bili u punom pogonu, s ponosom ističe iskusni Kršanac Vlado Burul.

Njegov kolega Alen Jerman iz Buzeta kaže pak da je svih šokirao prizor koji ih je dočekao.

- Prva tri dana ovdje je bio pravi pakao. Ni oni koji u ovom kraju žive cijeli život, a ni oni koji su prošli ratište nisu vidjeli nešto slično. Oko nas se čulo samo pucanje stabala i santi leda koje su padale svukud. Kad smo išli na pregled trase trčali smo slalom između svega što je padalo i pritom propadali u led do iznad koljena. Prava je sreća da se nikome nije ništa dogodilo, ispričao nam je Jerman. (M. VUKŠIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter