Istarski HDZ traži smjenu Radina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Istarske županije negodovalo je zbog šutnje aktualne istarske vlasti o trima aferama koje su se nedavno zbile na podrucju Istre.

- Još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje postavljeno na Županijskoj skupštini o tome je li županijski procelnik za turizam Branko Curic u sukobu interesa, rekao je predsjednik istarskog HDZ-a Marino Roce na tiskovnoj konferenciji dodavši da stoga pretpostavljaju da je odgovor potvrdan.

Slucaj poništenog izbora ravnateljice talijanske Osnovne škole u Novigradu dopredsjednik HDZ-a Jurica Šiljeg je ocijenio «eklatantnim kršenjem ljudskih i Ustavom zajamcenih prava». Navodeci pojedine izjave Furija Radina o prednosti zapošljavanju Talijana u ustanovama talijanske manjine Šiljeg je zatražio od saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da ga smjene s mjesta predsjednika istog odbora, jer otvoreno zagovara kršenje temeljnih ljudskih prava.

- Zalažemo se za prava nacionalnih manjina prema najvišim europskim standardima, ali smo protiv toga da nacionalnost bude zanimanje i da netko zato što je pripadnik odredenog naroda ima privilegij kod zapošljavanja, kazao je dopredsjednik HDZ-a Stjepan Gabric dodavši da je siguran da ce pripadnici talijanske manjine ubrzo uvidjeti da se njihov predstavnik više bavi vlastitim privilegijama nego interesima manjine.

- Supruga Dina Kozlevca je isplacivala novac vatrogasne postrojbe na vlastiti racun, a supruga istarskog tribuna (Damira Kajina) ne podmiruje svoje obaveze u iznosu od više stotina tisuca kuna prema gradu Puli, rekao je tajnik HDZ-a Janko Žužic zakljucivši da se radi o nemoralnom i neodgovornom ponašanju osoba «koje se ne libe skrivati iza clanova obitelji».

Cinjenicu da oporba zagovara prijevremene opce izbore Žužic objašnjavaja svjesnošcu opozicije «da ce HDZ ocistiti cijelu politicku scenu od korupcije, ukljucujuci kompletnu opoziciju». (A. DAGOSTIN)

"Tvrtke u problemima"

Roce se osvrnuo i na pozajmice javnih poduzeca tvrtki Glas Istre d.o.o. kazavši da ih podržava ako se radi o spašavanju radnih mjesta, ali da bi istarske javne tvrtke trebale imati prioritet prilikom vracanja dugova. Kazao je da mu se javljaju «ljudi iz nekoliko istarskih tvrtki koje su u problemima» zbog dugova Glasa Istre d.o.o. No, na novinarsko pitanje o kojim se tvrtkama radi nije htio odgovoriti pravdajuci šutnju mogucom poslovnom štetom koju bi iznošenje imena moglo proizvesti tim tvrtkama.


Podijeli: Facebook Twiter