Istarski HDZ ne želi glasati za zavičajnu nastavu

Ivica Butorac i Marino Roce (Z. S.)
Ivica Butorac i Marino Roce (Z. S.)

Istarski HDZ na sutrašnoj skupštini Istarske županije neće glasati za uvođenje zavičajne nastave u vrtiće i škole, niti za uključenje Istre u Europsku grupaciju za teritorijalnu suradnju. Kako su danas na konferenciji za novinare u Puli istaknuli županijski vijećnici Marino Roce i Ivica Butorac, glavni razlog tome je što materijali za te dvije točne dnevnog reda nisu dostavljeni ili pravodobno dostavljeni pa stoga ne žele glasati o nečemu što im nije pojašnjeno.

Naime, kako nam kažu HDZ-ovi vijećnici, vijećnicima su dostavljeni ti materijali samo na talijanskom i njemačkom jeziku, a prijevod tek ovog petka nakon što su sazvali konferenciju na novinare na tu temu. Što se tiče zavičajne nastave, ističu da se ona ne bi trebala nalaziti pod točkom Kulturna strategija Istarske županije za razdoblje od 2014. do 2010. jer da ta tema spada u područje školovanja i obrazovanja. Također, ističu da se iz kulturne strategije ne vidi što bi točno sadržavao plan i program rada, odnosno kurikulum zavičajne nastave u vrtićima i školama, pa zbog toga prije opsežnije javne rasprave po ovoj točki ne žele dati svoje pozitivno mišljenje.

- Podržavamo zavičajnu nastavu i da treba  čuvati našu lokalnu tradiciju i to je temelj vrijednosti naše stranke, ali treba napraviti plan i program rada jer se iza zavičaja može prikriti i nešto drugo što nam se možda ne bi svidjelo. Moj je zavičaj počeo od Jurja Dobrile, a nekome je možda počeo od Tita. Mislim da su Juraj Dobrila i Tito povijesne ličnosti koje treba valorizirati i svakog staviti na svoju stranu, zaključuje Roce. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter