Istarski gradovi ulažu u turističku infrastrukturu

Vodnjan
Vodnjan

Istarske općine i gradovi iduće godine planiraju značajna ulaganja u svoju turističku infrastrukturu koju će financirati iz vlastitog proračuna, fondova Europske unije ili pak natječaja Ministarstva turizma, prije svega Fonda za turizam. Prema anketi koju je proveo županijski Odjel za turizam, planira se čak  57 projekata i to šetnica, biciklističkih staza, plaža, info-tabela, spomenika kulturne baštine poput savičentinskog kaštela ili drevnog kaštela u Pazu, zatim garažnih kuća, arheoloških parkova, atrakcija, sportskih kompleksa, kamper-odmorišta, javnih WC-a i mnogih drugih. Ujedno, mnoge općine i gradovi u 2016. kreću s izradom potrebne dokumentacije za projekte koje će realizirati u narednim godinama.

Najveće investicije u turističku infrastrukturu planira Općina Tar-Vabriga, i to 990 tisuća eura, odnosno 7,5 milijuna kuna. Taj se novac odnosi na dva projekta - Park maslina i Kuću tradicijske gastronomije. Oba su projekta tek u začetku, tako da se kroz iduću godinu očekuje tek njihova "papirnata" priprema, saznajemo od tamošnjeg načelnika Nivija Stojnića.

Park maslina koštao bi 660.150 tisuća eura, a riječ je o  znanstvenoj te kulturno– odgojnoj atrakciji na ulazu u Tar iz smjera Novigrada gdje je nekad bila stara lokva i uljara. Na površini od oko četiri tisuće kvadrata smjestio bi se park koji bi bio povezan s cestama maslinova ulja te budućim muzejom maslina u starom kaštelu čiju dokumentaciju tek treba pripremiti, a procjenjuje se da bi koštao oko 14 do 15 milijuna kuna. 

Park je zamišljen kao rasadnik različitih autohtonih vrsta maslina, ali i drugih maslina uvezenih iz mediteranskih zemalja. Obilježavat će ga mediteranska vegetacija poput origana, bosiljka, kadulje te raznovrsnog cvijeća koje raste s maslinom. Park će, tvrde u Općini,  biti vrhunski uređen, a poštivat će se pri uređenju okolni krajolik. Kroz njega će prolaziti uređena šetnjica s interaktivnim pločama, mapama i putokazima o svim biljnim vrstama te povijesti masline. Planira se financirati iz općinskog proračuna, proračuna TZ-a te europskih fondova.

Drugi veliki projekt koji priprema ova općina na Poreštini je "Kuća tradicijske gastronomije" čija se vrijednost procjenjuje na 390 tisuća eura i koja bi se smjestila u zgradi preko puta turističke zajednice. Ovdje bi se pripremale tradicionalne delicije, održavale bi se izložbe i prezentacije vezane za tradicionalnu kuhinju te bi se provodili programi "oživljavanja" tradicionalnih načina pripreme hrane. Ovaj su projekt kandidirali na natječaj Ministarstva turizma, Fond za razvoj turizma, a namjeravaju ga financirati iz vlastitog proračuna te europskih fondova.

 

Grad Vodnjan, pak, planira uređenje hostela, multimedijalnog centra i obnovu stare vage. U 2016. želi dovršiti svu potrebnu dokumentaciju za multimedijalni centar Torcio te početi njegovu rekonstrukciju. Iz Fonda za razvoj turizma Ministarstva turizma dobili su 70.000 eura. Rekonstrukcija će ih pak stajati dva milijuna eura.(Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter