Istarski gradovi transparentniji od Županije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje GONG-a i Udruge gradova o transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave (Lotus) pokazalo je da je najtransparentniji grad u Hrvatskoj Rijeka, drugo mjesto dijele Samobor i Labin (ocjena 9,1), a treca je Pula s ocjenom 9. U vrhu su i Rovinj (8,03), Pazin (7,75) i Buzet (7,74).

Istraživanjem je ocijenjena i transparentnost rada hrvatskih županija: najtransparentnija je Krapinsko-zagorska, slijede Varaždinska i Zagrebacka, dok je Istarska s devetim mjestom potonula u osrednjost. GONG-ov istraživac Duje Prkut kaže da je Istarska županija sa 6,82 boda ipak u kategoriji transparentnih županija, kojih je cak 17 od ukupno 20.

- To je relativno solidan rezultat. Doduše, treba istaknuti da su Krapinsko-zagorska i Varaždinska u kategoriji izrazito transparentnih, za što su primile i nagradu. Što Istri fali da bi bila transparentnija? U GONG-ovoj bazi podataka ima 15-ak pokazatelja u kojima nije ostvareno bodovanje.

Najslabiji rezultati za Istarsku županiju su u podrucju primjene Zakona o pravu na pristup informacijama: ovdje je od ukupno sedam pokazatelja Istarska županija zadovoljila svega dva. Druge pokazatelje Županija je ispunila, objašnjava Prkut.

Cime je, dakle, Istarska županija zaslužila osrednjost? Izmedu ostalog, župan nema definirano vrijeme za primanje gradana, na internetu nema kontakt podataka koordinatora za savjetovanja sa zainteresiranom javnošcu, nema dodatnih informacija o proracunu za 2011. ili 2012., Županija nema katalog informacija, na web stranici ne postoje informacije o pravu gradana na pristup informacijama, ne postoji kontakt obrazac.

Nadalje, na službenoj stranici ne postoji cjelovita snimka barem jedne sjednice u zadnjih godinu dana (video ili audio) niti jednog ili više priopcenja sa sjednica vijeca održanih u zadnjih godinu dana.

Osim toga, na internetskoj stranici ne postoje informacije o natjecaju ili tekst natjecaja za civilne udruge provedenog u posljednje dvije godine, nema ni popisa udruga s iznosima ostvarenih financijskih potpora Županije u posljednje dvije godine, a u razdoblju od 2010. do 2012. nije proveden barem jedan natjecaj za udruge.

Najnetransparentnije jedinice lokalne samouprave u Istri su opcine Lanišce (1,7), Vižinada (2,39) i Ližnjan (2,49), koje uopce ne ostvaruju suradnju s organizacijama civilnog društva, a internet im je, kao medij 21. stoljeca, sudeci prema rezultatima istraživanja, totalna nepoznanica. (Mirjana VERMEZOVIC IVANOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter