Istarski gradovi energetski sve učinkovitiji

Sanja Kantaruti, Valter Flego i Boris Miletić (M. MIJOŠEK)
Sanja Kantaruti, Valter Flego i Boris Miletić (M. MIJOŠEK)

U prostorijama pulskog Centra za istraživanje metala METRIS danas je održana završna konferencija projekta "City_SEC", financiranog u sklopu programa "Inteligentna energija" kojem je jedan od glavnih ciljeva poticati energetsku učinkovitost na razini lokalnih zajednica.

Voditeljica Sanja Kantaruti izvijestila je da u projektu sudjeluju Italija, Grčka, Poljska, Mađarska i Švedska, dok su s hrvatske strane uključeni gradovi Pula, Buzet, Labin, Rovinj i Poreč.

Naglasila je da se projektom nastoji podržati gradove i općine u izradi strategija energetskog planiranja, rekavši da su istarski gradovi uključeni u međunarodnu mrežu potpisnika "Sporazuma gradonačelnika", a riječ je o inicijativi Europskog vijeća koja europskim gradovima daje primjer kako ublažiti klimatske promjene primjenom inteligentne lokalne politike održivog razvoja.

- Projektom se nastoji ojačati i promocija energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije ali i postizanje 20 postotnog smanjenja emisija Co2 do 2020. godine te stvaranje novih radnih mjesta i poduzeća u energetskom sektoru, kazala je Kantaruti, dodajući da  ukupna vrijednost projekta iznosi 1,1 milijun eura, od čega EU sufinancira 73 posto sredstava.

Gradonačelnik Buzeta Valter Flego kazao je da su pregledali ukupno 2.200 svjetiljki u sklopu javne rasvjete i zamijenili više od 50 posto pa danas Buzet ima 100 posto energetski učinkovitu javnu rasvjetu. "Time smo smanjili račune za električnu energiju za čak 30 posto ", kazao je Flego. Dodao je da Buzet zajedno s Fondom za zaštitu okoliša sufinancira projekte koji se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije u kućanstvima koja planiraju koristiti solarne panele, fotonaponske kolektore ili peći na palete.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smatra da se klima mijenja i zbog neodgovornog ponašanja čovjeka prema ekosustavu, rekavši  da je upravo zelena politika jedna od prioriteta pulske uprave.

- Proveli smo program za energetsku učinkovitost javne rasvjete, čime smo smanjili potrošnju električne energije za 30 posto, što je ušteda od milijun kuna. Također, omogućili smo korištenje prirodnog plina, a samo u raznim procesima unutar tvrtki prepolovljen je trošak za energiju. Dodao da Pula u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša sufinancira projekte ekološke učinkovitosti pa tako građani za uvođenje toplinskih sustava na Sunčevu energiju mogu pojedinačno dobiti do 11 tisuća kuna.

O planovima Poreča govorila je Gordana Lalić, autorica Akcijskog plana energetski održivog razvoja Poreča. Naglasila je da do 2014. godine planiraju energetsku obnovu pojedinih dječjih vrtića i upravne zgrade Županije, a u izradi je i stvaranje baze podataka svih energetski učinkovitih projekata.

U planu je, veli ona, i nabava 12 električnih autobusa za javni prijevoz, energetska obnova starogradske jezgre te implementacija fotonaponskih i solarnih sustava u stambene zgrade. Dodajmo i to da si je Poreč dao ambiciozan zadak pa do 2020. godine planira smanjiti emisije CO2 u okoliš za više od 25 posto. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter