Istarski gradovi ekonomski efikasni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski gradovi spadaju u skupinu najuspješnijih hrvatskih gradova prema ekonomskoj efikasnosti. Pored Koprivnice i Zagreba, Istra je ostvarila najbolje rezultate, a u odnosu na druge uspješnija je i za razdoblje do 2000. godine. Doznali smo to od ekonomista prof. Mate Crkvenca, jednog od autora projekta Razvojnog foruma - indeks uspješnosti hrvatskih gradova, na sjednici Gospodarskog vijeca HGK-a Županijske komore Pula u petak, kojoj su prisustvovali istarski gradonacelnici i gospodarstvenici.

- Racunamo ekonomsku efikasnost svih 127 hrvatskih gradova. Ona pokazuje koliko je gospodarstvo uspješno, profitabilno, izvozno orijentirano, koliko uspješno koristi kapital. Naše mjerenje ne pokazuje koliko je koji grad bogat i kako se tamo živi. Analize se ne rade zbog toga da konstatiramo postojece stanje, nego da gradonacelnici i drugi izvedu zakljucke prema kojima ce ubuduce uspješnije moci voditi svoje gradove, pojašnjava Crkvenac.

Sa stajališta ekonomske efikasnosti u Istri je prvi na listi Rovinj, slijede ga Novigrad, Vodnjan, Porec, Buzet, Umag, Labin, Pula i Pazin na kraju. Uspješniji su oni gradovi cije je gospodarstvo izvozno orijentirano.



Paradoksalno je da su u Hrvatskoj najveci gubitnici bili gradovi orijentirani na industriju i poljoprivredu, a upravo je taj sektor uzdanica izlaska iz krize. Oko 70 posto hrvatskih gradova razvojno je zapušteno, a što se tice ruralnih podrucja, milijun hektara poljoprivrednih površina se ne obraduje.

Crkvenac upozorava i na problem nedovoljnog znanja za upravljanjem razvojem i projektima. - Kada bi nam sada netko dao pet milijuna dolara, ne bismo bili u stanju pametno ih potrošiti jer nemamo dovoljno znanja za upravljanjem razvojnim projektima, smatra on.

A prof. Vladimir Cavrak dodao je da puno malih ideja daje velike rezultate. Cavrak je pokazao cackalicu proizvedenu u Kini i u Hrvatskoj. Kineska cackalica ima inovaciju - posebno obraden vrhom obložen osvježivac. Treba znati napraviti inovativnu cackalicu, zakljucuje Cavrak. "Pet puta bio sam na ljetovanju u Istri i vidio uglavnom sve što me zanima. Ukoliko inovirate turisticki proizvod doci cu ponovno", porucuje profesor.

Koji je proizvod oko vas ili na vama proizveden u Hrvatskoj, pitao je Cavrak prisutne. Nakon opceg muka, tek se cuo jedan odgovor: majica trikotaže Arena. Upravo je direktorica spomenute trikotaže, Sonja Racan, jucer dobila priznanje Županijske komore za izvanredan doprinos u gospodarstvu Istre.


Podijeli: Facebook Twiter