Istarski građevinari moraju biti aktivniji

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

U vrijeme kad je građevinarstvo u cijeloj državi u kolapsu, kad svakodnevno svjedočimo propadanju građevinskih tvrtki, u posebno teškoj situaciji, gotovo preko noći, našla se visokogradnja. Zbog gospodarske krize u ovom trenutku u Istri ima gotovo tisuću neprodanih stanova, a mnogo je i onih nedovršenih zbog stečaja ili velikih financijskih problema izvođača.

Gotovo jedina aktivna investicija u visokogradnji u Puli u ovom trenutku, ali zasigurno najveća, jest gradnja dviju POS-ovih stambenih zgrada.

Iako domicilne građevinske tvrtke i obrtnici vape za radovima na istarskom području, informativna ploča u pulskom Koparskom naselju otkriva da baš nitko od izvođača POS-ovih zgrada nije iz Istre. Izvođač je Radnik iz Križevaca, nadzor obavlja zagrebački Jurcon Projekt, a projektant je Arhingtrade, također iz Zagreba.
 
Istarski građevinari ne mogu cjenovno, a ni veličinom konkurirati izvođačima iz drugih krajeva Hrvatske, posebno onima sa sjevera.

Zašto tvrtke iz drugih dijelova Hrvatske na natječajima dobivaju poslove u Istri, a ne angažiraju domicilne obrtnike i poduzetnike kao podizvođače radova upitali smo predsjednika Uprave križevačkog Radnika Mirka Habijaneca.

Prema njegovim riječima, istarski građevinski poduzetnici su inertni i ne pokazuju dovoljno inicijative prilikom traženja i ugovaranja poslova. (V. KAPELOTO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter