Istarski gospodarstvenici zasad zadovoljni Vladom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Clanovi Vlade ovih su dana zasipali javnost novinama koje namjeravaju uvesti u 2012. ne bi li potaknuli gospodarski rast i namaknuli novac za krpanje rupe u proracunu koja ce nastati uvodenjem olakšica i poreznih oslobodenja za poduzetnike. Kako ce se to odraziti na istarske gospodarstvenike, pokušali smo saznati u blic-anketi.

Branko Hanžek, direktor novigradskog Solarisa, veli da podržava najavljene mjere, no dodaje da nece imati utjecaja na Solaris. U Hrvatskoj, kaže, imaju povlašteni status što se tice placanja poreza na dobit jer reinvestiraju i zapošljavaju nove radnike u proizvodnji.

RTV pretplata za svaki kombi

- Mi se kao i ostali izvoznici više brinemo zbog mjera koje bi se mogle uvesti u Italiji i drugim zemljama gdje izvozimo, zakljucuje Hanžek, koji strahuje da ce države EU-a ponovno zaštititi nacionalne proizvodace.

Mario Paliska, predsjednik županijske Obrtnicke komore, kaže da je teško reci što je dobro, a što loše zbog broja odluka. Ipak, naglasio je da smatra da je dobar potez produženje roka placanja PDV-a te dodatno komentirao najavu uvodenja poreza na neiskorišteno gradevinsko zemljište.

- Dobro je da se taj porez naplati onome tko je od grada ili opcine dobio zemljište po povoljnijim uvjetima i nije u zadanom roku zapoceo gradnju. No, što ako nema nikakve obveze i u ovim teškim vremenima ne može doci do financijskih sredstava da bi zapoceo gradnju? Sada mu se još najavljuje uvodenje dodatnog poreza. Od svega što je nova Vlada donijela ili najavila najbolje je za obrtnike što su ponovno dobili ministarstvo.

- To smo mi ranije tražili i sada dobili. Ocito je da su se osluškivali naši prijedlozi. Ocekujem da ce se mnogo toga okrenuti na bolje. Medutim, još je mnogo posla glede mjera koje zasad nisu najavljene.

Istaknuo bih tri. Obrtnik koji kao fizicka osoba ima apartmane i želi ih iznajmljivati trenutno se nece tretirati kao netko s dodatnim poslom, kao što to biva za sve ostale gradane, vec ce iznajmljivanje biti kao osnovna djelatnost na koju placa daleko veci porez.

Drugo, od nove Vlade tražimo da obrtnik ne odgovara citavom vlastitom imovinom, što sada jest slucaj. I kao posljednje, velik je problem RTV pretplata. Ako imam par kombija i kancelariju, zašto moram placati pretplatu za svaki radio, pita Paliska.

Komentirajuci najavu novih Vladinih mjera iz Lagune Novigrad su nam odgovorili da je svako smanjenje nameta dobrodošlo s obzirom na to da na razlicita davanja izdvajaju gotovo 30 posto prihoda.

Porezom na dividendu do reinvestiranja

- To su vrlo veliki iznosi i znatno opterecuju naše poslovanje limitirajuci našu konkurentnost i fleksibilnost u poslovanju. Tvrtkama bi ostalo više sredstava koja se mogu reinvestirati ili koristiti za operativno poslovanje. Sigurni smo da je sada došlo vrijeme da država pocne stimulirati turizam i da mu pomogne u povecanju konkurentnosti.

Zasigurno je da ce smanjenje stope PDV-a u turizmu tome znacajno pridonijeti i zasigurno ce nas
to ohrabriti u novim investicijama. Smanjenje stope PDV-a podici ce našu konkurentnost, poboljšati novcani krvotok i smanjiti potrebu za zaduživanjem.

Osim toga, država bi kroz proracun te kroz fond za turizam trebala podupirati projekte koji produljuju sezonu, cuvaju radna mjesta i unose nove sadržaje koji ce povecati konkurentnost i prihode. Nemojmo pritom zaboraviti da je povecanje prihoda, kao i povecanje rezultata poslovanja, svima u interesu, i poduzetnicima, ali i državi, jer se iz toga naplacuju porezi i davanja.

Racunica je jednostavna, što je bolje turizmu, bolje je i državnom, županijskom i lokalnom proracunu, zakljucuju iz Lagune Novigrad.

Porez na dividendu, dodaju, pitanje je za dionicare. "Svaki dionicar samostalno donosi odluku o vlasništvu nad dionicama iz koje kao jedno od prava proizlazi i pravo na dividendu, ako poslovanje firme to omogucuje. Dionicari ce zasigurno i dalje željeti dividende usprkos tome što ce iznosi biti manji za moguce nove poreze.

Smisao dionicarstva nije samo špekulativno trgovanje na burzi, nego i strateško vlasništvo nad dionickim društvima te je dividenda jedan od legitimnih nacina povrata investiranog. Na ovo pitanje nema jednoznacnog odgovora jer se u svim zemljama s tržišnom ekonomijom na razlicite nacine nastoji, s jedne strane porezima na dividendu, motivirati ulagace na reinvestiranje dobiti, uz istovremeno zadržavanje atraktivnosti dionicarstva.

Placanje PDV-a u roku od 45 dana donijet ce povecanje likvidnosti jer ce biti u skladu s rokovima placanja to jest dospijecima faktura", isticu u Laguni Novigrad.


Podijeli: Facebook Twiter