Istarski gonic svjetski promotor Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jednog desetljeca vodstvo kluba Istarski gonic od Lina Kodele iz Umaga preuzeo je na redovnoj izbornoj skupštini Milan Culinovic iz Pule. Kodela, zacijelo jedan od najangažiranijih, a možda i najzaslužnijih za ocuvanje, promociju i afirmaciju istarskog gonica kao autohtone pasmine lovackog psa, na predsjednickoj se dužnosti zahvalio zbog zdravstvenih razloga, zaželjevši nasljedniku Culinovicu i dopredsjedniku Darku Martinovicu iz Labina uspješno vodenje kluba koji trenutno okuplja 133 clana iz cijele Hrvatske.

Kodela je podnio iscrpno izvješce o prethodnom mandatnom razdoblju podsjetivši na prvi spomen istarskog gonica iz pera dakovackog biskupa Petra iz 1374. Nije zaobišao ni nastojanja slovenskih kinologa koji su htjeli da se istarski gonic proglasi njihovom autohtonom pasminom.

Hrvatski kinološki savez imenovao je povjerenstvo u sastavu Lino Kodela, Darko Martinovic i Emilio Uljancic, koje je zajedno s celnim ljudima Medunarodne kinološke organizacije 1999. na temelju brojnih dokumenata zakljucilo da je istarski gonic hrvatska autohtona pasmina.

Kodela istice da su istarski kratkodlaki i oštrodlaki gonic redovito izlagani na najpoznatijim svjetskim izložbama, poput onih u Bruxellesu, Budimpešti i Portoriku, na kojima na najbolji nacin prezentiraju Hrvatsku, ali i Istru. Koliko li se samo govori o istarskim kozama i govedu, retoricki se upitao Kodela. Dodao je da je u odnosu na njih, uz manju pažnju nadležnih, istarski gonic ipak poznatiji u svijetu.

Skupština Lovnog saveza Istarske županije 1995. donijela je odluku da se klubu Istarski gonic daje pomoc u iznosu od pet kuna po lovcu, za uzgoj i zaštitu gonica. Zahvaljujuci tomu sve usluge vlasnicima istarskih gonica bile su besplatne. Medutim, Lovacki savez Istre je lani ukinuo je tu potporu, što je, kaže Kodela, smanjilo broj clanova kluba, odnosno vlasnika istarskih gonica.

Ipak, zahvaljujuci potpori županijskog odjela za šumarstvo, lovstvo i ribolov, ovaj klub i dalje uspješno djeluje na podrucju cijele Hrvatske. Iduce godine obilježava deset godina djelovanja i svojim je aktivnostima uspio postici vrhunski uzgoj istarskih gonica. Usto, s više od dvije tisuce štenaca premašio je broj svih štenaca pticara na podrucju Hrvatske.

Glavni zadatak koji je pred clanovima kluba i njihovim strucnim suradnicima iz AZRRI-ja i Veterinarskog fakulteta trajna je zaštita istarskog gonica, naglasio je Kodela. (M. RIMANIC)


Podijeli: Facebook Twiter