Istarski domovi zdravlja vikendom bez dežurne stomatološke ambulante

Mladi Puljani jako slabo održavaju svoje zube (M.  GRACIN)
Mladi Puljani jako slabo održavaju svoje zube (M. GRACIN)

Na razini Istarskih domova zdravlja ne postoji dežurna stomatološka ambulanta koja bi radila vikendom, 24 sata dnevno, za potrebe hitnih pacijenata, a tako će biti i ubuduće, pa čak i u sezoni, kada se broj stanovnika udvostručuje. Problem je, naime, u "kriterijima i standardima". 

Dr. Kristijan Dujmenović, voditelj pulske ispostave Istarskih domova zdravlja, napominje da standarde po kojima se može organizirati stomatološko dežurstvo utvrđuje HZZO. 

- Prema tim kriterijima, mi nemamo dovoljno stanovnika za takvu vrstu zdravstvene usluge, veli Dujmenović. To je pak u suprotnosti sa samohvalom ovdašnjih političara da je Istra iznad standarda drugih županija. Ravnatelj IDZ-a dr. Ante Ivančić napominje da je kriterij po kojem HZZO odobrava dežurnog stomatologa - 250.000 stanovnika. Dakle, zaboli li zub, treba "stisnuti zube" i izdržati do ponedjeljka jer obična zubobolja nije hitno stanje da bi se potražila hitna liječnička pomoć. 

Samo su tri situacije kada je nužna hitna medicinska pomoć nedjeljom ili noću, napominje dr. Dujmenović. 

- U slučajevima velikog oticanja, obilnog krvarenja ili trauma pacijenti mogu pomoć potražiti na hitnom prijemu Opće bolnice Pula, gdje će im dežurni specijalisti ORL-a ili maksilofacijalne kirurgije pružiti prvu pomoć. Međutim, pacijent s klasičnom zuboboljom može si pomoći uzimanjem uobičajenih analgetika za ublažavanje boli ili se obratiti najbližoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu gdje će dobiti analgetsku terapiju, objašnjava Dujmenović. Napominje da HZZO ugovara posebno dežurstvo u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, i to subotom od 15 do 20 sati, te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati, i to samo u regionalnim centrima kao što su Zagreb, Split, Rijeka i Osijek. Upravo zbog te činjenice IDZ nije nikad imao dežurnu stomatološku ambulantu, veli naš sugovornik. Dodaje da su na području Istarske županije, u sklopu IDZ-a, svake subote organizirana redovna dežurstva, pa se pacijent može obratiti dežurnom stomatologu. 

Dr. Ivančić dodaje da ambulante u redovnom dežurstvu subotom rade od 8 do 15 sati, i to u svim ispostavama IDZ-a. No, nakon 15 sati pacijentu s klasičnom zuboboljom preostaje jedino privatni zubar koji je voljan u svoje slobodno vrijeme otvoriti ambulantu zbog jednog pacijenta. 

- Zaboli li nekog zub, treba popiti tabletu ili čekati do ponedjeljka. Ako je riječ o ozbiljnijim slučajevima, o nekom akutnom procesu na zubu, tada treba doći u bolnicu, na hitni trakt, kaže Ivančić. Dr. Boris Grdinić, voditelj Odjela za otorinolaringologiju Opće bolnice Pula, prije svega naglašava da "mladi Puljani jako slabo održavaju svoje zube". 

- Više od 80 posto pacijenata ima manje od 30 godina, a dolaze s krnjim zubima i velikim apscesima koji su posljedica neodržavanja zubne higijene. Istina je da svaku noć imamo barem jednog pacijenta koji se javlja samo zbog zubobolje i to nama na odjel otorinolaringologije, a ne na hitni bolnički prijem. 

Vikendom obradimo barem tri pacijenta dnevno, ali uvijek navečer i noću. Dakle, u jednom ljetnom vikendu imamo barem deset pacijenata sa zubnim smetnjama i većinom su to naši ljudi, rijetko turisti, objašnjava dr. Grdinić. Radi li se o upalnom stanju, ordinira se antibiotik. 

Na pitanje jesu li na razini Istarskih domova zdravlja nužni dežurni stomatolozi koji bi radili 24 sata dnevno, odgovara da bi vikendom i praznikom bilo dobro organizirati stomatološku hitnu skrb, iako smatra da noću ne bi bilo dovoljno pacijenata. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ) 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter