Istarski domovi zdravlja u potrazi za liječnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dok im se mladi doktori medicine ne vrate s višegodišnjih specijalizacija, Istarski domovi zdravlja pokušavaju popuniti upražnjena mjesta u primarnoj zdravstvenoj mreži. Raspisali su natječaj za liječnika opće medicine u Motovunu, a traže i dva ginekologa za rad u ambulantama u Poreču i Umagu, inženjera medicinske biokemije za rovinjski dom zdravlja te vozača u Službi sanitetskog prijevoza u Puli.

Za sva ova radna mjesta nude se ugovori o radu na neodređeno vrijeme, međutim do liječnika, a posebno specijalista sve je teže doći.

- Svakih nekoliko mjeseci raspisujemo natječaj za ginekologe, ovo je treći put, i još se nitko nije javio. Poreč i Umag su na jednom ginekologu. U Poreču je jedna ginekologinja prešla u privatnike, bez ugovora s HZZO-om, a drugi ginekolog je otišao u mirovinu, ali i dalje radi u takozvanom timu bez nositelja. To je privremeno rješenje dok mu ne nađemo zamjenu, kaže dr. Ante Ivančić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja.

Privremeno rješenje je i rad na ugovor o djelu umirovljene inženjerke biokemije u laboratoriju rovinjskog doma zdravlja za čijeg je zamjenika ili zamjenicu već drugi put raspisan natječaj. U mirovinu 1. travnja odlazi i liječnik iz obiteljske ambulante u Motovunu, gdje se za doktora medicine otvara stalno radno mjesto na puno radno vrijeme.

Prema podacima pulskog Zavoda za zapošljavanje, u Istri su samo četiri nezaposlene doktorice medicine, sve s prebivalištem u Puli i sve mlade liječnice koje su diplomirale unazad tri godine, osim jedne s desetogodišnjim radnim stažem.

A da bismo privukli liječnike specijaliste iz drugih dijelova Hrvatske, valjalo bi im ponuditi i neke beneficije, recimo besplatan ili jeftiniji najam gradskog ili općinskog stana.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ivančić kaže da zasad takvih poticaja nema. (D. PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter