Istarski destilati: Divlja kruška


Većina gostiju svoje obroke voli završiti dobrim digestivom. U našim krajevima dugu tradiciju ima bijela grappa koju smo naslijedili iz Veneta. Od Austro-Ugarske smo naslijedili voćne rakije od jabuke i kruške, a šljivovica nam je stigla nakon 1945. s istoka.

Osobno volim popiti destilat kao digestiv ili pak caffe correto, a jako mi se sviđaju i dobre williamovke to jest destilati od kruške. Destilerija Šimić iz Požege radi možda najbolju williamovku u Hrvatskoj, no, od nedavno i u Istri imamo destilat od kruške.

Mladi i poduzetni Mišel Sirotić, vlasnik tvrtke ''Aura proizvodi'' iz Buzeta, plasirao je na tržište destilat koji se bazira na malim divljim kruškama koje rastu na obroncima Ćićarije. Dio divljih kruški se nakon branja destilira pa se miješa s destilatom od koma. U tu mješavinu dva destilata se na maceraciju od šest mjeseci stavljaju ostale male divlje kruške u komadu. Nakon šest mjeseci maceracije kruške se vade van te se prešaju i onda se dobiveni sok vraća u bačvu s destilatom. To sve skupa odležava 18 mjeseci uz četiri pretakanja zbog odstranjivanja taloga.

Boja rakije je slamnato-žuta te ima dobru gustoću. Miris izuzetno fin i elegantan te njime dominiraju note meda i bijeloga voća, kasnije se pojavljuje i malo agruma. Ova rakija je nisko alkoholna, samo 23 posto, lijepo se razlijeva po ustima te ima ugodnu slatkoću, a na aftertasteu javlja se i doza bijelg voća. Harmonična je i pitka te je mogu preporučiti kao ugodni digestiv ili pak lagani aperitiv.

Mišel je u našem razgovoru spomenuo da uskoro sprema još nekoliko zanimljivih destilata, kao što su biska extra koja se radi od bijele imele (raste na jabuki) te grappu iz barrique bačvice kao i brinjevac. (E. PERDEC)

Ime pića: Divlja kruška

Proizvođač: Aura proizvodi

Lokacija: Buzet/Istra

Temperatura serviranja: 8 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: aperitiv/digestiv

Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 165,00 kn


Podijeli: Facebook Twiter