Istarski demokrati za referendum o Muzilu

Damir Kajin, Frane Milat i Ivan Herak (M. ANGELINI)
Damir Kajin, Frane Milat i Ivan Herak (M. ANGELINI)

"Ne podržavamo ad hoc donošenje izmjena i dopuna GUP-a Pule i inzistiramo da se o budućnosti i svim sadržajima na pulskom Muzilu odlučuje na referendumu", poručio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Istarskih demokrata (ID) Frane Milat. Po njegovim riječima, pulska vlast tek se prividno prikazuje transparentnom, pa s jedne strane uvažava mišljene građana kada je riječ o prometnom rješenju rive, no istovremeno ignorira na tisuće potpisa građana koji se protive izgradnji golfa na Muzilu. 

- Po pitanju Muzila treba postići konsenzus svih građana i stoga tražimo proširenje rasprave i donošenje konačne odluke svih zainteresiranih strana. Prođe li ovakav prijedlog GUP-a, pokazat će se da je na djelu tek pogodovanje određenoj skupini pojedinaca koja pokušava na brzaka progurati izmjene i dopune radi vlastitih interesa. Grad se cijelo vrijeme poziva na izrađenu studiju, no svima je jasno da je izrađivač studije trebao pogodovati interesima Grada u smislu golfa s 18 rupa ili 2.500 ležajeva jer u protivnom mu ne bi bilo plaćeno, kazao je Milat.

Da cijeli projekt treba stopirati, smatra Ivan Herkak rekavši da je cijeli koncept posve nepripremljen. "Netko tko vodi cijelu tu priču je na Muzil ušao sa sabljom, umjesto sa skalpelom, a činjenica je da u projektu uopće nisu jasni javni benefiti te da su brojke o radnim mjestima prenapuhane.

- Radi se o devastaciji i prostituciji jednog vrlo vrijednog prostora. Na Muzilu apsolutno nema mjesta golfu jer je u suprotnosti s jedinim dokumentom koji regulira problematiku golfa u Hrvatskoj. To je Program razvoja golfa donesen 1999. godine i koji definira da se golf treba razvijati uz već postojeće smještajne kapacitete, kazao je Herak.

- Ako se jedan Srđ kiselio petnaest godina i trebao je proći referendumsku proceduru, ne znam zbog čega bi naši građani bili manje vrijedni i zašto ne bi dobili to pravo. Ukoliko ova vlast voli Pulu i poštuje građane i sve buduće generacije, onda neće izglasati izmjene i dopune GUP-a, rekao je Herak.

Osvrnuo se i na smjernice ministra turizma vezane uz Zakon o turističkim zajednicama, rekavši da je vrlo znakovito što nitko u IDS-u nije reagirao iako taj zakon lokalnu samoupravu i građane praktički razvlašćuje od bilo kakvog utjecaja na sredstva koja se prikupljaju od turističkih zajednica. "Kroz provedbu tog zakona  turističke zajednice dale bi se pod ingerenciju krupnog kapitala, i to pod podrškom IDS-a i konzultanata koji su u funkciji krupnog kapitala", kazao je Herak.

Dodao je da ministar Lorencin po SAD-u navodno dovodi  Hilton na Veliki Brijun, a istovremeno za konzultante izdvajamo milijun eura. "Tko tu koga plaća i hoće li Lorencin tu sudjelovati u nekakvoj podjeli dobiti, jer njegova funkcija u ovome nije jasna", kazao je Herak.

Predsjednik ID-a Damir Kajin je rekao da kod Muzila do punog izražaja dolazi IDS-ova transparentnost ."Misli lokalno, a grabi globalno. Tako oni rade i to jasno treba zaustaviti referendumom", kazao je Kajin. Osvrnuo se na situaciji u tvornici Mirna, rekavši da  ne može razumjeti da IDS na sve moguće načine opstruira Podravku vezano uz preuzimanje Mirne.

- To može ili lud čovjek ili korumpirani ljudi. Nikako da se sazove skupština Mirne, a IDS već namješta preuzimanje Purisa, zaključio je Kajin. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter