Istarski demokrati: Nema razvoja bez malih poduzetnika

Presica Istarskih demokrata u Poreču (E. VELAN)
Presica Istarskih demokrata u Poreču (E. VELAN)

U tijeku je usvajanje ključnog dokumenta za razvoj grada Poreča u idućih pet godina - Strategije gospodarskog razvoja Poreča 2015. - 2020. Nakon 23., uvodne sjednice Gradskog vijeća, dokument, koji je izradila stručna ekipa pulskog ekonomskog fakulteta uz učešće šire gradske radne grupe, na drugom je čitanju i vijećnici mogu do 6. studenog uputiti svoje amandmane u proceduru.

Četiri vijećnika stranke Istarskih demokrata uputila su gradskoj službi 86 amandmana na predloženu Strategiju i očekuju raspravu u Gradskom vijeću. Kažu da nisu zadovoljni dosadašnjom raspravom jer se u proces izrade Strategije nije dovoljno uključilo građane, malo poduzetništvo i stručnu javnost.

- Cijeli je proces izrade odrađen formalno, bez otvaranja suštinske rasprave u javnosti oko pravaca budućeg razvoja grada. Ne bismo željeli da to postane još jedan u nizu dokumenata koji će završiti u ladicama i uskoro biti zaboravljen, rekao je glavni izlagač ponuđenih amandmana Stevo Žufić. Dodao je da je stranka u opoziciji u Gradskom vijeću bila uključena u e-konzultacije tijekom srpnja, da je uputila u proceduru primjedbe i prijedloge koji nisu usvojeni, osim jednog manjeg dijela, i da se zato odlučila na amandmane.

Oporbeni vijećnici predloženom dokumentu spočitavaju nedovoljno jasno utvrđene noseće aktere petogodišnjeg razvoja, u čemu se, prema ID-u, mora usredotočiti na malo poduzetništvo.

- Nismo protiv velikog kapitala, ali strategija mora odgovarati potrebama šire zajednice, mora uvažavati činjenicu da su upravo mali poduzetnici nositelji gospodarstva koji trenutno zapošljavaju oko 6.000 radnika, rekao je Žufić i istaknuo da je situacija prezaduženosti malog poduzetništva ozbiljna kočnica i da na tome zajednica mora poraditi nudeći konkretne razvojne projekte.

Predložena Strategija razvoja, smatraju u ID-u, temelji se na neadekvatnoj analizi stanja, početnoj točki odakle treba krenuti jer, kažu, "živimo u gradu u kojemu je bruto domaći proizvod u konstantnom padu, s visokom stopom nezaposlenosti, lošim ekonomskim i financijskim stanjem malog gospodarstva, u gradu u kojemu ima puno neiskorištenih resursa za razvoj, poput Peškere, Saladinke, Červar Porta, unutrašnjosti grada, gdje su i dalje nepovezani mali poljoprivrednici i turizam…".

- Strategija nudi u narednih pet godina čak 104 projekta nositelja razvoja, to je preglomazan prijedlog, treba ga očistiti, jasnije odrediti prioritete. Treba nam dokument o razvoju cjelokupne zajednice. Bez te vizije, zajedničke, opasnost je da nam se prioriteti poput izgradnje nove osnovne škole zagube s dalekosežnim posljedicama za rast naše omladine, rekao je Stevo Žufić. (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter