Istarski ceh ugostitelja protiv nelojalne konkurencije u trgovini

(Ivo RAVLIĆ/CROPIX)
(Ivo RAVLIĆ/CROPIX)

Istarski ugostitelji okupljeni u županijskoj Obrtničkoj komori nedavno su od Ministarstva turizma zatražili da ih zaštiti od nelojalne konkurencije u sektoru trgovine. Naime, kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Puli rekao predsjednik Ceha ugostitelja u komori Dušan Černjul, inače vlasnik restorana Vela Nera u Šišanu, upravo veliki trgovački lanci koji nude rashlađena pića te gotova topla jela po jeftinim cijenama postaju nelojalna konkurencija restoranima, fast foodovima i konobama, jer gosti u sve većem broju odabiru upravo supermarkete kad su u pitanju hrana i piće.

- U takvim supermarketima nudi se pečeno pile po 19 kuna, a gosti se ne pitaju je li tu riječ o mesu kojem je možda istekao i rok trajanja, kazao je Černjul te dodao da veliki problem predstavlja i prodaja rashlađenih pića u marketima, trgovačkim centrima i kioscima što, tvrdi, ne postoji nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj.

- Trgovine bi trebale prodavati piće za kućnu upotrebu, a ne spremno za konzumaciju na licu mjesta. Prodaja slastica po plažama, ponuda jela u trgovačkim centrima, kao i ponuda hrane i pića, suprotna je Pravilniku o kategorizaciji i minimalnim tehničkim uvjetima objekta, samo su neki od primjera nelojalne konkurencije protiv kojih se već dugi niz godina pokušavamo boriti, smatra Černjul. - Očekujemo od našeg ministarstva da u ovom segmentu upozoravajućim kontrolama i informativnim postupanjem, uvede red, kazao je Černjul te dodao da je upravo ta mogućnost koja je dana trgovinama, ali i kioscima, dovela ugostitelje na rub preživljavanja.

Također, smatra da bi ugostiteljima itekako pomoglo da se stopa PDV-a za catering i konzumiranje hrane u objektu izjednači. Danas se, primjerice, događa da se jedna vrsta PDV-a obračunava za pizzu pojedenu u pizzeriji, a druga za onu koju gost uzme van.

- Zakonom o porezu na dodanu vrijednost predviđeno je da se na konzumaciju hrane u objektu plaća PDV po stopi od 13 posto, a na hranu koja će se konzumirati izvan objekta 25 posto. Takva odredba dovodi do nedoumica, pogotovo kod objekata brze prehrane, kad je ponekad teško razlučiti gdje se i kada uslužena hrana konzumira. Osim toga, smatramo nepravednim da se isti proizvod različito tretira u poreznom smislu - smatra Černjul.

Ministarstvu su također podnijeli i zahtjev da se bolje kontrolira poslovanje objekata u skladu s kategorizacijom.

- Raznih kušaonica ima sve više, one posluju kao restorani, ne ispunjavaju nikakve minimalne tehničke ili sanitarne uvjete, a njihove promete se ne kontrolira - ističe Černjul.

Na listi zahtjeva je i priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu.

Predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Mario Paliska istaknuo je, pak, da trenutno u Istri nedostaje i stručni kadar u turizmu i ugostiteljstvu. Zato su resornom ministarstvu predložili dvojni sustav obrazovanja koji karakterizira veći broj sati praktične nastave.

- Praktična nastava može se odvijati u obrtničkim ili poduzetničkim objektima, čime se naučnicima pruža prilika da se u realnim uvjetima upoznaju s onim što ih očekuje tijekom njihove karijere. Smatramo da se taj dio obrazovanja, koji uključuje kontakte s mušterijama, ne može naučiti u školskim klupama i školskim radionicama, te da samo ravnoteža ta dva vida nastave može pružiti dovoljno znanja za tržište rada, kazao je Paliska. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter