Istarski branitelji podijeljeni oko objave registra

Marijan Mužinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Istarske županije (M. ANGELINI)
Marijan Mužinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Istarske županije (M. ANGELINI)

Većina invalida Domovinskog rata s područja Istarske županije protivi se objavi registra branitelja, jasan je Zdenko Požgain, predsjednik Zajednice udruga Hvidre Istre, kojeg smo upitali za stav nakon službene objave registra. S druge strane, njegov suborac Marijan Mužinić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Istarske županije, nema ništa protiv registra.

Požgain pojašnjava da je jedino labinska udruga, od ukupno četiri koje su članice Zajednice udruga Hvidre Istarske županije, bila za objavu, no njihovo članstvo je ipak puno manje od onog pulske udruge, koja je bila protiv.

- Osobno sam za objavu registra branitelja, ali da se onda paralelno objave i registri boraca NOB-a, udbaša, kosovaca... Zašto se samo naši podaci podastiru javnosti? Ako se već nešto treba davati vani, onda to trebaju biti imena lažnih invalida, a ne da diraju one koji imaju urednu dokumentaciju. U zemlji imamo 1,1 milijun umirovljenika, a od toga je 67 tisuća onih koji pripadaju stradalničkoj populaciji Domovinskog rata. Nas se objavljuje, a sve druge koji su na jaslama države se ne dira. Imamo 350 tisuća umirovljenika rada, većina njih ima obrte i njih se ne proziva. Zašto se onda proziva nas?

Zašto isto ministarstvo ne objavi registar boraca NOB-a, pa da se vidi da netko rođen 1945. ima spomenicu iz 1941. Odgovorno tvrdim da i među nama ima lažnih invalida, ali to bi trebale utvrditi državne institucije. No, ne vidim potrebe da se objavljuju svi. Nemam ništa protiv popisa lažnih invalida, u dahu zbori Požgain.

Kaže da neće uopće otvarati stranicu registra zato što, ističe, vjeruje ljudima s kojima se druži i misli da zna dovoljno o njima.

- Ako me netko interesira, njegove ću podatke provjeriti u Ministarstvu, koje mi to mora dostaviti. Zašto ne objave one koji su odbili nositi pušku u ratu? Njih nema. A među njima ima nekih visokopozicioniranih bivših i sadašnjih Vladinih dužnosnika. Neke je privodila vojna policija, ali to neće objavljivati jer im nije u interesu. Znam da je Kukuriku koalicija to obećala prije izbora, ali smatram da nije u redu objavljivanje mojih podataka bez da me se pita, zaključuje Požgain.

Mužinić podsjeća da se istarski UDVDR već neko vrijeme zalaže za objavu registra, jer smatraju da to nijednom branitelju neće naškoditi.

- Mislim da je to na čast i ponos svakomu tko je branio domovinu. Ne vidim ništa što bi moglo biti sporno i što bi moglo utjecati na status branitelja i njegov imidž u društvu. Nema nikakvih razloga da budemo zabrinuti. Onaj branitelj koji nije ništa nečasno radio u ratu ne treba se bojati da će protiv njega biti pokrenut bilo kakav postupak.

Jedini koji mogu biti zabrinuti zbog objave su oni koji su ušli u registar, a nisu sudjelovali u Domovinskom ratu, nego su tu dospjeli na neki drugi način, te oni koji su u ratu činili nešto što nije bilo u skladu s međunarodnim konvencijama. No, mislim da je to zanemariv broj. Uostalom, vidjet ćemo što će biti na popisu, koji ću vjerojatno uspjeti večeras pogledati. Možda na njemu ima i političara koji se ne bi trebali nalaziti u registru. Pretpostavljam da i zbog toga postoji doza straha od objave podataka. No, to je na njihovu sramotu, ali i sramotu onih koji su to omogućili. Jer nitko nije mogao samostalno doći do statusa branitelja. Netko im je to morao omogućiti, potpisati da je bio sudionik Domovinskog rata, izdati potvrdu, kaže Mužinić. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter