Istarski branitelji nisu ratni profiteri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponedjeljak Rovinj ce biti domacin obilježavanja 18. obljetnice formiranja 119. brigade Hrvatske vojske, u kojoj su na ratištu u Lici djelovali branitelji sa podrucja Puljštine, Rovinjštine i Labinštine. Najavljujuci ovaj dogadaj zapovjednik rovinjskog bataljuna «Fortunali» Drago Pulic, njegov zamjenik Romeo Matoševic i pomocnih za sigurnost Ljupko Braus su podsjetili novinare na ratni put ove jedinice.

Odaziv na mobilizaciju je u Rovinju, kao i u citavoj Istri, bio velik - 92-postotni, najveci u Hrvatskoj, a ratni zapovjednicu su posebno ponosni na uvježbanost i disciplinu rovinjskog bataljuna, što je rezultiralo da su ih u završnoj operaciji Oluje dodijelili elitnoj tenkovskoj bojni Gardijske brigade «Tigrovi», s kojima su prešli ratni put od Križ Polja, preko Lickih Jesenica, Saborskog, Rakovice kod Plitvickih jezera do Drežnik Grada, na granici S Bosnom i Hercegovinom.

- Za mene je najvažnije što smo sve ratne zadatke obavili bez ijednog incidenta i što smo se svi vratili živi, pa je najvece veselje zavladalo kada su nas na rivi u Rovinju docekale naše obitelji, predstavnici Grada Rovinja i Hrvatske vojske, veli Drago Pulic. On je inace Rovinjce prve put poveo na licko ratište u veljaci 1992., kada su cuvali istocne prilaze Otoccu. U svibnju te godine je cijeli bataljun, s više od 500 branitelja, rasporeden istocno od Perušica. Zimi 1994. vec prekaljeni Rovinjci su cuvali prvu crtu obrane Gospica prema poznatom Medackom džepu. To je bio i glavni razlog što su dodijeljeni «Tigrovima», s kojima su od 31. srpnja do 13. kolovoza 1995. u akciji Oluja završili svoj ratni put.

Pulic, Matoševic i Braus su i ovom prigodom zahvalili Gradu Rovinju i ovdašnjem gospodarstvu, koji su ih logisticki izvrsno pratili na ratištu. Isticu i dobre odnose s Licanima, koji su im se puno puta zahvalili, jer su, zahvaljujuci disciplini i smirenosti, izbjegnuti incidenti s protivnickom stranom. I oni i ostali zapovjednici «Fortunala» su i danas ponosni na branitelje koje su vodili u Liku. Kažu da od njih nitko nije svoj boravak na ratištu iskoristio za osobne probitke, vec su se svi vratili svojim profesijama, iako mnogi u ovim kriznom vremenima teško žive.

- Vecina nas smo clanovi Udruženja hrvatskih veterana Domovinskog rata (UHVDR), najvece braniteljske udruge, koja nema ideoloških predznaka. Udrugu nismo nikad koristili za svoje probitke, vec za druženje i pomoc braniteljima koji su u nevolji. Buduci da je puno onih koji su ukaljali ugled branitelja, pa i dobivanjem beneficija koje nisu stekli u svom ratnom putu, mi iz rovinjske podružnice UHVDR-a smatramo da bi, dok još nije kasno, trebalo objaviti nabujali registar branitelja, obaviti reviziju sudionika u ratu, dodjele invalidnina i dijagnoza PTSPI-ja. Samo tako cemo moci otvoreno pogledati u oci svakog našeg gradanina i pridonijeti rasterecenju državnog proracuna i razrješenju sadašnje gospodarske krize, koja ugrožava velik broj žitelja Hrvatske, zakljucio je Pulic, ujedno i predsjednik rovinjskog UHVDR-a.


Podijeli: Facebook Twiter