Istarski biennale: Životinje u povijesti na Jadranu

Marija Mogorović Crljenko, Elena Uljančić-Vekić, Robert Matijašić i Biserka Budicin najavili skup (V. H.)
Marija Mogorović Crljenko, Elena Uljančić-Vekić, Robert Matijašić i Biserka Budicin najavili skup (V. H.)

Šesti znanstveni skup Istarski povijesni biennale, koji zajednički organiziraju Zavičajni muzej Poreštine, Odjel za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pazinski Državni arhiv, ove godine u središte pažnje stavio je životinje u povijesti na jadranskom prostoru. Rektor pulskog sveučilišta dr. sc. Robert Matijašić, docentica dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, ravnateljica porečkog muzeja dr. sc. Elena Uljančić-Vekić i arhivistica Biserka Budicin iz pazinskog Arhiva najavili su znanstveni skup na konferenciji za novinare, ističući da su se ove godine odazvala 22 znanstvenika iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Skup financijski podržavaju ministarstva kulture i znanosti, Istarska županija, Grad Poreč i druge jedinice lokalne samouprave koje sufinanciraju Državni arhiv u Pazinu. Jedan dio sredstava, odlazi na tiskanje zbornika radova, pa će tako u četvrtak u18 sati, na svečanom otvorenju skupa u Zavičajnom muzeju Poreštine, najprije biti promoviran novi tom "Domus, casa, habitatio…" s prošlogodišnjim radovima na temu kulture stanovanja na jadranskom prostoru. Ove će godine sudionike organizatori povesti na razgledavanje životinjske ikonografije u Eufrazijevoj bazilici, te na obilazak crkve u Božjem polju kraj Vižinade.

- Ovo je specifičan skup, međunarodni, donekle regionalni, a posebnost je što svatko govori i raspravlja na svom jeziku i obrađuje teme vezane uz čitav jadranski prostor, od Venecije pa sve do Dubrovnika. Referati obuhvaćaju široko vremensko razdoblje, od kasne antike, pa sve do 20. stoljeća. Tema o kojoj ove godine govorimo bila je dugo vremena zanemarena i na prste se mogu nabrojiti izdanja o životinjama u povijesti, pa će sigurno biti poticaj za daljnja istraživanja, rekla je Mogorović Crljenko.

Na ovogodišnjem skupu koji nosi naziv "Animalia, bestiae, ferae…" kroz referate govorit će se o raznim temama vezanim uz životinje, od aspekata proučavanja životinja prema istarskim srednjovjekovnim i ranonovovjekovnim izvorima, o krađama životinja, ulogama životinja u gospodarskom životu srednjovjekovnih komuna, o životinjama u numizmatci, životinjama kao izvoru istraživanja u povijesti medicine, ribicama koje su "oslobodile" Istru od malarije i drugim zanimljivim temama. Sva su predavanja otvorena za građane, učenike, studente i sve zainteresirane.

Biennale se u porečkom muzeju odvija do subote, kada prije podne održati zaključna rasprava. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter