Istarski bankomati najčešće lete u zrak

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Sedam bankomata obijeno je ili razvaljeno od 2009. godine na Poreštini. Četiri slučaja su još otvorena i policija još traga za počiniteljima. Prošlo je dvadesetak dana od zadnje eksplozije bankomata u Špadićima kraj Poreča i još nema osumnjičenih za to djelo, a osobe koje su privedene ili pozvane na razgovor zbog sumnje da imaju veze s time puštene su.

Od kada postoje, bankomati su na meti provalnika i prevaranata, no u proteklih nekoliko godina u Istri je postala prava moda obijati ih ili dizati u zrak. Neke slučajeve je policija riješila, neki su još u obradi, a neki su osujećeni tijekom pokušaja provale.

Najunosnija pljačka, bar po neslužbenim informacijama, dogodila se krajem kolovoza 2009. godine u Červaru kraj Poreča, kada je nepoznati počinitelj navodno uspio odšetati s oko pola milijuna kuna. Slijedi obijanje bankomata u Tinjanu 2011. godine, gdje je ukradeno 270 tisuća kuna, a najmanje je novca uzeto u Svetom Lovreču 2011. godine, oko 27 tisuća kuna. U svakoj od tih provala stradao je po jedan bankomat, koji na tržištu košta oko 100 tisuća kuna.

Pažnju javnosti najviše su zaokupile pljačke u Tinjanu i Svetom Lovreču u siječnju i veljači prošle godine kada je šestorka - Danijel Baldi iz Tara, Marin Zirdum, Kristian Radovčić, Toni Prodan, Diego Kosinožić i Siniša Pavlović iz Poreča - ukupno ukrala oko 300 tisuća kuna.

Svi su redom uhićeni u razmaku od dva tjedna od počinjenog djela. Nakon dva suđenja nepravomoćno su osuđeni ukupno na sedam godina i četiri mjeseca zatvora.

Bankomate su dizali u zrak uz pomoć smjese plinova acetilena i kisika. Neslužbeno doznajemo da je policija privodila na razgovore neke od njih nakon dizanja u zrak bankomata u Červaru u listopadu i Špadićima u studenom ove godine. No, budući da nitko nije zadržan ili priveden, očito su bankomate dignuli u zrak neki drugi.

Pet mjeseci prije nego što je šestorka izvela eksploziju odigrao se pokušaj pljačke bankomata u Tinjanu, onoga koji su njih šestorica kasnije dignula u zrak, u siječnju, kada su tinjanski čelnici osujetili pljačkaše i natjerali ih u bijeg.

Za taj pokušaj pljačke policija je sumnjičila četvoricu mladića iz Poreča, i to Marina Zirduma, Kristijana Radovčića, Tonija Prodana i Diega Kosinožića. Uglavnom, svi iz poznate porečke ekipe, osim Baldija i Pavlovića koji u tom pokušaju očito nisu sudjelovali.

Istražitelji su do njih došli 9. veljače 2011. godine, i to onoga dana kada je u javnost izašla vijest o uhićenju te skupine zbog dizanja u zrak bankomata u Tinjanu i Svetom Lovreču.

No, javnost o otkrivanju počinitelja u kolovoškom pokušaju provale nije izviještena. Protiv njih je, prema izvješću iz policije, pazinskom odvjetništvu dostavljena kaznena prijava. (Mateo SARDELIN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter