Istarski autori u finalu Photodaysa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori fotografskog festivala Photodays 2010 i Muzej za umjetnost i obrt (MUO) objavili su imena 30 finalista godišnjeg natjecaja za najbolje fotografije u 10 kategorija, koje ce se moci vidjeti u Rovinju 4. i 5. lipnja.

Održat ce se više fotografskih izložbi, strucna predavanja i radionice, najavio je direktor Photodaysa Denis Redic. Nakana je festivala, rekao je, pozicionirati struku unutar aktualnih svjetskih kretanja te popularizirati fotografiju kod mlade generacije.

Predsjednica medunarodnoga ocjenjivackog suda Helena Srakocic napomenula je da su radovi finalista, medu kojima ima dosta serija fotografija, odabrani medu 10.000 pristiglih fotografija, a konkurirale su u 10 kategorija.

Pobjednici u pojedinim kategorijama bit ce proglašeni u Rovinju. Inace, fotografije finalista bit ce uvrštene u fundus MUO-a. U sklopu festivala u Galeriji "Adris" postavit ce se izložba "Tijela, predmeti i njihova slika", koja obuhvaca erotske fotografije svjetskih majstora fotografije poput H. Newtona, S. Taylor Wooda, N. Godina, M. Raya i drugih.

Prema dosad dostupnim informacijama, medu finalistima su i trojica autora iz Istre: Aleksej Orel, Davor Sanvincenti i ?ani Celija. Medutim, postoji mogucnost da se iza imena finalista krije još koji autor iz Istre, jer kako vele organizatori, svi autori u svojim prijavnicama nisu naveli svoje prebivalište.

U kategoriji Izdavaštvo finalisti su Stanko Abadžic, Aleksandar Novkovic i Domagoj Topic. U Multimediji najuspješniji su bili Aleksej Orel, Dinko Cepak i Davor Sanvincenti, dok su finalisti kategorije Profesionalni koncept Ana Peraica i Davor Konjikušic.

Jelena Blagovic, Mladen Šaric i Mario Javorcic finalisti su kategorije Mrtva priroda, dok su u kategoriji Moda finalisti Mladen Šaric, te par Romano Decker i Dejan Kutic i Sandra Vitaljic i Miro Šimeg.

Za slobodnu temu finale su izborili Krešimir Pletikosa, Petar Trinajstic i Sanjin Strukic, dok su u kategoriji Priroda najuspješniji Dinko Neskusil, Mario Paparela i Vedran Rihtaric. Finalisti kategorije Arhitektura su Ivana Hengl, Kristijan Vuckovic i Siniša Mazulovic, a u kategoriji Akt do finala došli ?ani Celija, Petra Mrša i Stanko Abadžic.

I naposljetku, u kategoriji Ljudi, najuspješniji su Romano Decker i Dejan Kutic, Tom Dubravec i Tomislav Veic. Kao posebnost navedimo da je jumbo plakat ovogodišnjih Photodaysa izradila Puljanka Thea Akelic, prošlogodišnja finalistica ove manifestacije u kategoriji Portfolio.


Podijeli: Facebook Twiter