Istarski autori na prestižnoj izložbi

Dorina Vlakančić uz  radove istarskih umjetnika
Dorina Vlakančić uz radove istarskih umjetnika

U Veneciji je, u udruzi Fondazione Cini otvorena izložba Imagomundi gdje izlaže 6.930 autora iz cijelog svijeta, sa svih kontinenata. Specifičnost je ove izložbe da su svi radovi iste veličine, odnosno 10x12 centimetara, a izložilo ih je 145 autora iz Hrvatske, odnosno 23 iz Istre.

- Radi se o kolekciji radova u vlasništvu Luciana Benettona. Kada mu je jedan čileanski umjetnik poklonio minijaturu te veličine, zamolio je sve umjetnike da mu doniraju radove tog formata te je potom krenula prezentacija tih radova po svim renomiranim galerijskim prostorima diljem svijeta, kaže Dorina Vlakančić, predsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre. O sudjelovanju članova HDLU-a Istre u tom projektu kaže da je sve počelo prije dvije godine kada je prodavaonica Benetton u Puli dobila nagradu za najljepše uređeni izlog u grda.

- Tom je prigodom u Pulu došla Mara Rondi iz službe za odnose s javnošću Benettona. Počele smo pričati, i saznala je da sam predsjednica HDLU-a Istre, te smo počele razgovarati o tome da se i istarski umjetnici priključe tom projektu i da se napravi katalog istarskih umjetnika, objašnjava Vlakančić.

- Povezala sam Maru Rondi s HDLU-om Zagreb i ostalim HDLU-ima i mnogi umjetnici su rekli da će sudjelovati. Iz Istre su sudjelovali: Igor Gustini, Vinko Šaina, Marina Orlić, Fulvio Juričić, Branko Kolarić, Nikola Ražov, Tanja Pečanić, Tea Bičić, Slobodan Kokotović, Josip Ivančić, Julijana Kocanović Grubić, Gordana Ivančić Dobran, Rajko Svilar, Dorina Vlakančić, Roberta Weissman Nagy, Goran Grofelnik, Iva Fonović, Mirjana Matić, Monika Petrović, Sanja Simeunović Bajec, Mirna Sišul, Dražen Turković, Ivona Verbanac te Elvis Berton i Noel Šuran, veli Vlakančić.

Izložba je putujućeg karaktera, radovi nastali u različitim tehnikama jako su lijepo prezentirani u Veneciji, i Vlakančić ističe da je to odlična platforma za prezentaciju likovne scene Hrvatske u svijetu.

Izložba ostaje otvorena do kraja studenog. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter